Zastanawiam się czy warto by było żeby początkujący i uczący się mieli do siebie jakieś kontakty i można by pogadać więcej o różnych rzeczach jak kursy, książki, problemy, pomysły itd. Może jakiś wspólnie pisana aplikacja, żeby poćwiczyć choćby pracowanie z gitem zespołowo, jeśli ktoś nie ma takiego doświadczenia.
Jeśli tak, to jaka forma komunikacji byłaby najlepsza? Ja nie wiem jakie komunikatory są teraz modne, dalej gadugadu? może irc?
Pomysł dla mnie świetny!
Sama szukam jakiegoś wsparcia w nauce, nie ukrywam, że to bywa irytujące jak nie ma się kogo zapytać o coś kto by coś wyjaśnił
Gdyby ktoś był chętny to założyłam team na slacku (learnruby.slack.com), więc śmiało można podawać emaile to wyślę zaproszenie. No chyba, że da się bez wysłania zaproszenia
Dobry pomysł,
przez pewien czas uczestniczyłem w projektach na http://www.agileventures.org/
Można skorzystać z ich portalu (założyć nowy projekt) lub podpatrzeć to i owo
W społeczności tej standardowy zestaw narzędzi/praktyk to:
- raz w tygodniu SCRUM via Hangout
- komunikacja tekstowa Slack
- zarządzanie projektem Pivotal Tracker (czasami Jira)
- pair programing Hangout
- GitHub (wiadomo do czego)
Ogólnie polecam w/w portal (można poznać ciekawych ludzi z całego świata) i zobaczyć jak wygląda wspólna praca nad projektem w duchu Agile.
Dzięki za informacje
Aczkolwiek chciałabym zobaczyć ile osóbek by było zainteresowanych do wspólnej nauki
Im więcej tym lepiej!
jakieś konkretne pomysły na te wspólną naukę?
Dołączyłem na learnruby.slack.com. Konkretne pomysły pewnie będą zależeć od tego ile osób będzie, jakie umiejętności mają i co chcą robić. Ja myślałem o czymś w rodzaju tego agileventures.org, chociaż nie wiem czy to nie za wysokie progi na mnie.
aktualnie nie mam za wiele czasu, ale jak co to chętnie się przyłączę do jakiegoś przedsięwzięcia
Ja znowu myślałam o czymś takim, by stwarzać sobie jakiś problem i razem go rozwiązywać - tzn. mamy np. tydzień czasu na zadanie i go próbujemy wpierw samodzielnie zrobić, a potem jak nie wie któaś osoba to moze krok po kroku wyjaśniać jak go zrobić zadanie
Aczkolwiek liczę tu na pomoc waszą Sama nie mam takiej wiedzy.
Ciekawa inicjatywa, chętnie wziął bym w czymś takim udział Tylko konkretniej trochę, co i kiedy mieli byśmy stworzyć.
Ja bardo chętnie! Wiadomo, że wspólna nauka jest o wiele ciekawsza i przyjemniejsza w grupie. Tylko teraz zebrać wszystkich w jakimś konkretnym miejscu, jakimś komunikatorze i działajmy. Pozdrawiam!
Wspólna nauka fajny pomysł też był bym zainteresowany
Świetny pomysł Wysłałam Ci mój adres mailowy w prywatnej wiadomości
A może wspólny projekt open source?
Po godzinach robię sobie coś takiego: https://github.com/zyzioziom/twitter-idea-validator
Jest spore pole do popisu jeśli chodzi o funkcjonalności.
Jeśli, ktoś ma ochotę to prosze o PW.
Co prawda nie robimy wspólnego projektu, ale wspólnie się uczymy i dyskutujemy. Bywa zabawnie.
Chętny!
Też byłbym zainteresowany, jeżeli aktualne
Ja również!