Mam do zrobienia projekt w formie uproszczonej wersji tvn24.pl
Będzie to serwis kilkudziesięcio tysięcznej miejscowości, a w nim
artykuły ze zdjęciami i filmami. Galerie, ogłoszenia drobne, komentarze
i zapewne kilka innych jeszcze rzeczy.
Moja znajomość RoR sprowadza się do pasji i tworzenia własnego rozwiązania
w wolnych chwilach. Zawodowo jestem bardziej sprzętowcem i specem od
okienek. Z uwagi na fakt, iż jest to zlecenie od mojego klienta i termin
realizacji nie jest pilny zastanawiam się nad zrobieniem osobiście.
Moje pytanie ile liczyć za tego typu projekt (grafika będzie dostarczona)
Nie jestem w stanie tego ocenić, gdyż zapewne poświęcę na to dużo więcej
czasu niż zawodowy programista RoR.
Konkretnie ile powiedzieć, aby nie zadrzeć z klienta i jednocześnie nie psuć rynku
i sobie krzywdy nie zrobić.
Drugie pytanie techniczne.
Serwis z materiałem filmowym, reportaże - nie wiem ile ich będzie ale na chłopski
rozum kilka tygodniowo.
Odwiedzający - mieszkańcy 40.000 miasto kampania reklamowa outdoor.
Jaki hosting na coś takiego? macie jakieś doświadczenia, propozycje?
Ten kuszący skrót myślowy “uproszczona wersja” Nie ma czegoś takiego, jest tylko dokłada specyfikacja klienta, dopiero potem się przekonasz na czym stoisz, a w między czasie zastanów się ile wybulił tvn za ten serwis i będziesz miał odpowiedź ile zażądać licząc siły na zamiary.
Video mocno zjada łącze. Ale przede wszystkim Twoim problemem będzie rekompresja wideo do formatu “jadalnego” dla przeglądarkowych playerów. YouTube i 90% innych serwisów jedzie na formacie .flv (flash video format) oraz napisanych we flashu playerach. Żeby rekompresja nie blokowała procesu serwera, musi być robiona przez osobny proces/wątek… no ogólnie jest z tym trochę zabawy i będzie wymagało trochę osobogodzin. Osobny proces i potrzebny na rekompresję czas procesora wskazują jasno - co najmniej VPS, być może z perspektywą dedyka.
Dalej - kwestia CMSa. Jak znam życie, zażyczą sobie coś na kształt TinyMCE z możliwością uploadu zdjęć i wideo z poziomu owego edytora. A to znowu zajmie Ci trochę czasu.
Płatności SMS i jakiekolwiek inne (PayPal itp.) to czas poświęcony (zmarnowany ) na studiowanie obcego API. Też liczony w godzinach.
Cała reszta to ogólnie pierdoły, które w RoR można zrobić w jeden pracowity dzień