wyciągniecie przycisku submit z forma

Witam mam taki mały problemik
przy new i edit korzystam z tego samego forma

[code]<%= simple_form_for(@fortune) do |f| %>
<%= f.error_notification %>

<%= f.input :wykonawca %> <%= f.input :tytul %> <%= f.input :album %> <%= f.input :tekst, :cols => "30", :rows => "10" %>

<%= f.button :submit, :class => ‘btn btn-success’ %> <%= link_to ‘Powrót’, fortunes_path, :class => ‘btn btn-warning’%>

<%= f.input :videoclip, :placeholder => 'URL Teledysku' %> <%= f.input :cover, :placeholder => 'URL Okładki Albumu' %>
<% end %>[/code] najprościej napisze że [u]chce wyciągnąć ten przycisk submit z forma do osobno do edit i new ale żeby wciąż działał ?[/u] próbowałem na różne sposoby i nie chciało działać ;/

dodam jeszcze że aktualnie mam w yml

submit: create: Utwórz %{model} submit: Zapisz %{model} update: Aktualizuj %{model}
ale to mnie do końca nie satysfakcjonuje bo model nie odpowiada dokładnej treści przycisku :stuck_out_tongue:

Jeśli chcesz mieć zupełnie inne rzeczy w edit i new to zrób inny partial

new.html.erb

<%= simple_form_for(@fortune) do |f| %> = render partial: 'form', locals: { f: f } <%= f.button :submit, :class => 'btn btn-success' %> <%= link_to 'Powrót', fortunes_path, :class => 'btn btn-warning'%> <div class="teledysk"> <%= f.input :videoclip, :placeholder => 'URL Teledysku' %> <%= f.input :cover, :placeholder => 'URL Okładki Albumu' %> </div> <% end %>
form.html.erb

[code]<%= f.error_notification %>

<%= f.input :wykonawca %> <%= f.input :tytul %> <%= f.input :album %> <%= f.input :tekst, :cols => "30", :rows => "10" %>
[/code] edit.html.erb [code]<%= simple_form_for(@fortune) do |f| %> = render partial: 'form', locals: { f: f } <%= f.button :submit, :class => 'btn btn-success' %> <%= link_to 'Powrót', fortunes_path, :class => 'btn btn-warning'%> #= BARDZO DUŻO INNYCH RZECZY <% end %>[/code] edit: ale nie jest to do końca DRY i nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodziło

kurcze na render partiala nie wpadłem :stuck_out_tongue_winking_eye: mimo że nie dawno przerabiałem ten temat ;]
Oczywiście zadziałało i dzięki ! :slight_smile: postaram się na przyszłość tym razem zapamiętać ;p
Pozdrawiam

btw. możesz zrobić tak

<%= render 'form', f: f %>

bez partial i locals