Wypociny do oceny ;)

Coś tam trochę kąsam z tych railsów, ale określiłbym to jako zaledwie podstawy.
Natomiast chciałbym podwyższyć skilla a najlepszą metodą jest wystawić się na ogień krytyki (słynna metoda określania jakości kodu - ilość WTF? na minutę :smile:).

Aplikacja: https://github.com/magnax/bitbet

Info: Nie jest to kolejny blog ani twitter, są to zakłady (bukmacherskie) tyle że obstawiane w bitcoinach. Prawie kompletne rozwiązanie - brakuje kilku funkcjonalności, szczególnie w adminie. Technicznie jest dosyć proste, bo nie ma Devise, Hamla, zaawansowanych wzorców jak dekoratory czy prezentery itp.

Interesują mnie wszelkie opinie o tym kodzie, od takich, że słaby (wiem), po jakieś konkretne rady, co tam dodać/ulepszyć/zmienić, będę wdzięczny jak kilka osób rzuci na to okiem i jakoś to oceni, albo doradzi nad czym popracować.
Z góry dzięki!

Fakt :wink:

• mozesz wrzucic np na heroku?
  • jakies state machine w bet?
  • code indenting?
  • OperationsController chyba powinien sie nazywac WithdrawalsController ? bo sluzy (przynajmniej na razie) do robienia withdrawali :wink:
  • logike z akcji create przerzucilbym poza kontroler (czyli do jakies osobnej klasy, specjalnie unikam sformulowania ‘do modelu’ bo zalezy kto co rozumie przez ‘model’)
  • podobnie w UsersController#create logike zwiazana z tworzeniem konta bitcoin tez bym wyrzucil - to jest integralna czesc operacji ‘utworz nowego uzytkownika’ i nie zalezy od tego, z ktorego kontrolera ten ‘flow’ jest wolany. Mogloby siedziec w kawalku nadpisanej metody save dla Usera wolanej w przypadku tworzenia nowego rekordu (w duchu odchodzenia od AR callbackow) albo w jeszcze osobnej klasie

@slawosz: jeśli chodzi Ci o to, żeby zrobić działającą apkę, to problem jest taki, że musi być uruchomiony klient bitcoin (bitcoind). Mam serwer, gdzie można to odpalić, ale musiałbym się bawić z Passengerem, albo coś instalować, bo to LAMP :smile: Ale pomyślę nad tym.

O state machine właśnie myślę - tutaj mi ktoś nawet zasugerował w innym wątku.

A formatowanie muszę poprawić faktycznie. Miałem źle ustawione tabulatory na początku :slight_smile:

Twoja aplikacja tak naprawdę zawiera dość poważny błąd. Otóż kiedy zlecisz bardzo szybko kilka wypłat na raz możliwe jest, że aplikacja nie zdąży jeszcze odjąć salda i będzie możliwe zrealizowanie kilku wypłat na raz mimo salda pozwalającego na tylko jedną wypłatę. Poczytaj o transakcjach i blokowaniu rekordów w bazie danych.

wg MVC i Model2 (używanego w RoR) to w modelu przechowuje się logikę biznesową, a to że community railsów utożsamia ActiveRecord z modelem, a MongoMapper/MonogoId z dokumentem, to jest dla mnie niezrozumiałem. Wszystko jest modelami (również services znane z artykułu CodeClimate), trzeba jednak zrozumieć, że modelach jest kilka warstw i problem znika.

a jesli projekt jest darmowy, to gdzie w nim jest ta ‘logika biznesowa’ ? :wink:

Żart! Z czasow korpo-javy zostal mi uraz do tego pojęcia.

1 Like

chodziło mi o logikę aplikacji

Operacji jest w sumie 5, ale faktycznie z tego kontrolera jest tylko zlecanie wypłaty. Ale zgadzam się, że można kilka rzeczy przeprojektować, szczególnie w kontrolerach.

@nvll, słuszna uwaga. W komercyjnym produkcie to byłby spory błąd. Zresztą tak samo jest przy rozliczaniu zakładu przez admina - tam co prawda ciężko jest zlecić kilka operacji szybko po sobie, ale też każdy “przelew” składa się z 2 elementów (zmiana salda w kliencie i zapis tej operacji w bazie).

Będę to oczywiście poprawiał, ale nie będę informował o każdej poprawce, żeby nie spamować. Wrzucę info jak będzie trochę więcej zmian.

Dzięki za te uwagi, nadal czekam na kolejne!

• mozesz napisac fake’owego clienta bitcoina do testow
  • mysle ze spokojnie mozesz spamowac forum zmianami, nikt sie nie obrazi, a po odzewie ludzi widac ze tylko beda pomagac - najlepiej rob pull requesty dla kazdej zmiany, by bylo latwo robic review

Hmm… fake bitcoin klient byłby faktycznie dobry, odpada całe mockowanie.
Z pull requestami też dobry pomysł!

A jakby się komuś chciało, to można też komentować bezpośrednio na githubie :wink:

Integralna, ale nie wymagana (tzn. można utworzyć konto usera nawet gdy klient btc nie działa, będzie miało ograniczoną funkcjonalność dopóki się tego nie uzupełni). Pierwotnie miałem to w callbacku, ale 1) testowanie modelu wymagało mockowania klienta lub przynajmniej metody, 2) ciężej było wyłapywać wyjątki i wyrzucać info dla end usera co się dzieje.
Podoba mi się idea osobnej klasy, tylko nie wiem jak to fachowo ugryźć :smile:
Coś na zasadzie dekoratora?

def create
    @user = UserAccount(User.new(user_params))
    if @user.save
        sign_in @user
        flash...
        redirect...
    else
        render....
    end
end

Wówczas UserAccount miałby metodę save, która by najpierw wywołała User.save a potem próbowała utworzyć konto bitcoin. Kontroler prosty, tylko jak wyrzucić notice lub error. No i User.save mogłoby dać true a UserAccount.save już niekoniecznie a wtedy kłopot z redirectem.
A może to w ogóle nie tędy droga?

1. UserAccount - troche słaba nazwa

2. Próbowałem kiedyś przerzucić logikę z kontrolera do modelu i skończyło się na tym, że z jednej strony kod w całości można było testować jednostkowo ale z drugiej strony, po jakimś czasie powrotu do aplikacji, to było bardzo nie czytelne. Tak jak jest teraz (ten fragment kodu co zamieściłeś) to z może być.

Przy tym podejsciu UserAccount robi sie ‘fasadą’ (a nie dekoratorem) :wink: dla całego ‘podprocesu’ i raczej powinien również zwrócić true / false - to co w srodku, staje sie z zewnetrznego pktu widzenia operacją atomową. A w zaleznosci od wyniku kontroler robi to co chce (redirect, notice, whatever).

Co do nazewnictwa: mozna spojrzec na to jak na ‘dodanie Usera do kolekcji / grupy Userow’

@user = User.new params[:user]
if Users.add(@user)
...
else
...
end

albo jako na rejestracje usera

@user = User.new params[:user]
if UserRegistration.new(@user).process
...
else
....
end

Zrobiłem trochę porządku z wcięciami i zmieniłem sposób zarządzania secret tokenem, o którym wspomniał @sharnik.

Tylko… chciałem zrobić z tego pull requesta i nie wiem jak. Zazwyczaj robiłem PR z nowego brancha a tutaj jest tylko diff.

:expressionless:

last_transaction = Operation.deposits.where(:user_id => user_id).first
last_transaction_txid = last_transaction.nil? ? nil : last_transaction.txid
# na
last_transaction_txid = Operation.deposits.where(user_id: user_id).first.try(:txid)

I generalnie, to cała ta metoda jest do rozbicia w nowej klasie, o czym już Ci wspomniano…

a jesli ktos nie lubi ‘try’, to:

last_transaction_txid = Operation.deposits.where(user_id: user_id).pluck(:txid).first

bardziej czytelne byloby to w postaci:

last_transaction_txid = user.deposits.pluck(:txid).first

@konole, @mark: tak, ta metoda jest zdecydowanie do poprawy. Ona jest generalnie prawie żywcem przepisana z php - sam algorytm działa(ł) w miarę poprawnie, chociaż zapewne znajdzie się jeszcze kilka edge case’ów, dla których warto go przetestować.

Ale żeby to rozbić potrzebuję mieć testy. A żeby mieć testy, to dobrze by było mieć fake clienta do podstawienia. I właśnie to zacząłem robić.

http://github.com/magnax/bitbet/commit/1c3b5673d4baf9f6b5cc563eac5f2efdba724387

To jest pierwsze podejście, żeby sprawdzić sam tok rozumowania.
Założenia:

• nie ruszałem samego kodu aplikacji, z wyjątkiem dodania wyłapywania wyjątku do AdminController#transactions,
  • utworzyłem nowy moduł (Bitcoin) a w nim szkielet klasy FakeClient. Docelowo do tego modułu przeniosę obecny BitcoinClient (pewnie po prostu jako Bitcoin::Client),
  • FakeClient można zainicjalizować jako “nie działający”, żeby testować wyjątki.

Dobrze by było, żeby odpowiedniego klienta ustawiać w zależności od środowiska (coś jak tu: http://blog.snap-ci.com/blog/2013/11/18/local-rails-development-with-service-stubs/), ale nie wiem, jak wtedy testować sytuacje, gdzie klient nie pracuje (może domyślnie testować działający a osobny test przeznaczyć na testowanie wyjątków i tam go ustawiać ręcznie)?

Kolejna sprawa - metoda AdminController#transactions z założenia ma być wykonywana cyklicznie (cron, whenever) - jakieś sugestie, jak to rozwiązać (żeby też pozostawić możliwość wykonywania tego ręcznie)?

Ogólnie, kierunek dobry czy nie?