Wyswietlanie validacji

Witam.
Chciałbym skożystać z validacji modelu, a nie pisać własnej, ale chciałbym ją wyświetlać osobno pod każdym z pól.
<%= error_messages_for :user %> - co zamiast tego powinienem wpisac?

Inna opcja to po prostu spolszczenie tych danych.
Z komunikatami poradzilem sobie za pomoca pluginu: custom_err_msg
A jak poradzic sobie z komunikatem ile jest bledow?

Dziękuje za uwage, mi pomógl plugin localization simplified

@user.errors - taką tablicę (czy hasha, już nie pamiętam) dostajesz (tj. jest dodawana do zmiennej @user) w przypadku błędów walidacji, w niej masz informacje dla jakiego pola i jaka wiadomość wystąpiła.
Najlepiej zrób w kodzie <%= @user.errors.inspect %> i się zorientujesz co masz i w jakiej ilości (albo się pobaw w konsoli). Dalej powinieneś sobie poradzić :slight_smile:

Pewnie jest to w jakimś pluginie, ale nie chce mi się szukać :slight_smile:

class ActionController::Base class ActionView::Base def error_messages_for(object_name, options = {}) options = options.symbolize_keys object = instance_variable_get("@#{object_name}") unless object.errors.empty? content_tag("div", content_tag( options[:header_tag] || "h2", "Wystąpiły następujące problemy:" ) + tag("p") + content_tag("ul", object.errors.full_messages. collect { |msg| content_tag("li", msg) }), "id" => options[:id] || "errorExplanation", "class" => options[:class] || "errorExplanation") end end end end
Pominąłem informacje o ilości błędów, ale możesz ją dodać wykorzystując object.errors.size(). Pamiętaj tylko, że jakoś musisz załatwić kwestię: jeden błąd/dwa błędy/pięć błędów.

Dziekuje za pomoc