Zablokowanie wpisów Trackback w Typo

Ktoś wie jak prosto zablokować możliwość dopisywania się do tzw. tracbacks w Typo? Jacyś kretyni spamują mi bloga tą metodą. Jak nie znajdę innego sposobu, to się wkurzę i wstawię do crontaba kwerendę która ubije wszystkie takie próby metodą siłową: DELETE FROM contents WHERE type=‘Trackback’

W zakładce General w adminie jest checkbox - Enable trackbacks by default.

To nie pomaga. Mam to wyłączone a i tak mi się dopisują. Na razie napisałem krótki skrypt w Pythonie i wrzuciłem do crontaba.

Mamy podobny problem na blogu RoR. Zajrzałem do kodu - okazało się, że wyłączenie trackbacków działa dla nowo tworzonych artykułów.

Reszcie można to ręcznie ustawić:

Article.find(:all).collect {|a| a.allow_pings = false; a.save!}

Jeśli wszystkie trackbacki to spam to jeszcez przyda się cleanup:

Trackback.destroy_all

Dosyć diazepamu, tramadolu i dużych penisów !!! :smiley:

[quote=hosiawak]Trackback.destroy_all
[/quote]
Wszystko pięknie, tylko gdzie to wstawić? Wstawiłem do Application.rb za Trigger.fire i nic.

Witam, chciałbym napomknąć o swoim problemie tutaj gdyż myślę że nie opłaca się zaczynać nowego wątku:)

Otóż problem wygląda następująco: mam bloga na typo, hostuje się na hostpoo.com, specjalnym serwisie serwującym tą aplikację blogową. Co pewien czas filtry się wyłączają, nie wiem czemu, to wydaje się być losowe. Po prostu zamiast wyrenderowanego html’a wyświetla mi się czysty markup, czy to textile czy markdown, nawet znaczniki typo:cośtam/. Analizując production.log [spuchł skubany do >100MB, dobrze ze mam szybkie łącze:)] do niczego nie doszedłem, być moze typo jest zbyt skomplikowaną aplikacją żeby taki noob jak ja mógł ją zdebugować:P

Więc niniejszym się zapytuję czy ktoś nie miał czasami podobnego błędu i nie pomógłby mi w jego rozwiązaniu:)

A, i gdy po zalogowaniu się klikam w panelu admina na zakładkę “Filters” wyświetla mi sie ładna plansza z napisem “Application error (Rails)” :slight_smile:

Uruchom to jednorazowo w ./script/console

To jest jednorazowy cleanup, nie musimy na szczęście zmieniać samej aplikacji Typo.

Uruchom to jednorazowo w ./script/console
To jest jednorazowy cleanup, nie musimy na szczęście zmieniać samej aplikacji Typo.[/quote]
Niestety, ale to nie działa. Wcześniej ciąłem za pomocą bezpośredniego DELETE FROM contencts WHERE type=‘Trackback’. Wczoraj zrobiłem Trackback.destroy_all. Wpisy zniknęły ale po jakimś czasie na nowo się pojawiają. Chyba bez hackowania Typo się nie obejdzie… :frowning:

Pojawiają się bo istniejące artykuły im na to pozwalają. Zrobiłeś też:

Article.find(:all).collect {|a| a.allow_pings = false; a.save!}

???

Albo inaczej:

UPDATE articles SET allow_pings = false;

Tak jak pisałem powyżej, odznaczenie allow trackbacks w zakładce General działa tylko dla nowo powstających artykułów. Istniejącymi trzeba się zająć ręcznie.

Zrobiłem coś podobnego na blogu RoR.pl i działa, koniec z diazepamem, viagrą i tym podobnymi od wczoraj :slight_smile:

[quote=hosiawak]UPDATE articles SET allow_pings = false;
[/quote]
Powinno raczej być:

UPDATE contents SET allow_pings=NULL

Przeczyściłem tabelkę.

Heh, w?a?nie na moim blogu zacz?? si? ten sam problem… Kolejny argument za w?asnym skryptem blogowym.