Zaczynam dopiero z programowaniem i prosze o rady

Witam, uczę się programowanie w rubym ok 2 miesiące.
Wiem jak działa mvc, moduł, i controllery i widoki.
Potrafie zrobić prostą aplikacje przy użyciu scaffoldu( edytować widoki w końcu to html).
lecz nie rozumiem składi np dlaczego w danym miejscu jest params a nie coś innego.
Poprostu wiem mniej więcej jak coś działa jak to widze, ale sam tego nie umiem napisać,
więć moje pisanie jest głównie przepisywaniem z samouczków i małą edycja własną.

Czy macie jakieś rady jak się tego nauczyć?, typu jakieś strony itp.
chodzi mi o railsy bo rubiego umiem wystarczająco.
z góry dziękuje za pomoc

Poczytaj jak działa HTTP. Chyba wszyscy polecaja Michaela Harlta, ja od siebie Mackenzie child albo projectodin :wink:

Bardzo dziękuje z tą ksiązke w niej autor napisał o jeszcze jednej dla całkowicie początkujących, od niej zaczne.
tutaj jest jak coś link http://learn-rails.com/learn-ruby-on-rails.html mozna je nabyć za darmo

Jeżeli uczysz się programować w Ruby to nie zaczynaj od frameworka Ruby on Rails a zacznij właśnie od czystego Ruby. Wybierz dowolnie nową książkę o tym języku i ją przerób od deski do deski. Potem zacznij Railsy. W październiku poprzedniego roku wyszło Ruby. Przewodnik programisty. Wydanie II - książka bazująca na ruby w wersji 2.1 - nie wiem czy jest dobra, nie czytałem - ale szukaj czegoś właśnie w tym stylu.

PS. uczysz się programować w ruby czy po prostu programować?

uczę się programować w ruby on rails chce zostać juniorem ruby on rails.
Ta ksiązka która poleciłeś zawiera ciekawe rzeczy niektóre już znam lecz na pewno się dowiem czegoś nowego :slight_smile: dziekuje, uczę się też w codecademy, jestem prawie w połowie kursu i narazie widze małą przydatność ponieważ chodzi mi właśnie tak jak pisałem o komendy które używa się pod czas tworzenia aplikacji( nie chodzi mi o terminal tylko o skrypt czyli to co się pisze w sublimie lub w innym edytorze)
Czyli Krótko mówiąc zmieniam branże na programiste

https://www.youtube.com/watch?v=CT_0FyXa9Bo&list=PLb0LCY2kyi4aHRZLm4a7mvCARYKxxbZKd&index=28