Właśnie zaczynam swoją przygodę z railsami, wcześniej działając dosyć długo w php i mam kilka pytań:
jak na co dzień pracujecie ? w phpie miałem ustawiony na maszynie wirtualnej serwer produkcyjny z apachem (kopia vps-a)
strasznie problematyczna jest instalacja rubiego, na windows’ie trzeba instalować rubiego potem paczkę dev i dopiero potem gemy / reilsy, na osx z tego co widzę trzeba korzystać z rvm-a albo homebrewa… początek jest dosyć żmudny i co ciekawe nigdzie nie udało mi się zainstalować railsów i rubiego out of box, wszędzie natrafiałem na kilkanaście błędów…
Na produkcji korzystacie z apache / nginx czy jeszcze czegoś innego ?
jak webrick ma się do serwera produkcyjnego ? są jakieś różnicę ? ogranicza nas w czymś ? myśle tu np. o curlu itp.
Różnie, ale z reguły serwer developerski mam odpalony lokalnie.
Ruby z Windowsem (BTW, apostrofy w niewłaściwych miejscach) generalnie mija się z celem. Na OSX powinno banglać raczej bez problemu. Z RVM korzystać nie trzeba, ale bardzo ułatwia to sprawę.
Na początek powinno wystarczyć zwykłe lokalne środowisko dla mojej zabawy i nauki RoR całkowicie wystarcza.
Dlatego nie korzysta się z Windowsa Jeżeli studia mnie czegoś nauczyły porządnie to na pewno jest to fakt by omijać Windę jak najbardziej się da przy programowaniu.
Linux postawiony obok Windy (mam Ubuntu 14.04) i klasyczny WeBrick lub Thin.
lokalnie postawiony serwer Postgress, by unikać problemów, które wychodzą później przy wdrażaniu (np używanie klauzuli ILIKE zamiast LIKE)
Środowisko produkcyjne:
Linux, Nginx+Passenger+ ta sama baza.
Na samym początku (chyba pierwsze 2 dni kontaktu z RoR) próbowałem coś tam instalować pod Windą, ale było to ogólnie “wielkie nieporozumienie”.
Instalacja jakichkolwiek dodatków, ścieżki typu “C:\Program Files…”
Koszmar!
Jeżeli ktoś chce większość czasu tracić na walkę ze środowiskiem developerskim niż z samymi RoR, to Winda.
W przeciwnym wypadku Linux …lub gdy kogoś stać Mac
Dziękuję panowie za odpowiedzi ! Chyba nie ma programisty którego nie byłoby stać na maca
Mam jeszcze kilka pytań, z punktu widzenia phpowca
co to jest boundle - program jakiś program który instaluje się z railsami i dodaje do zmiennej path ? dodając nowy gem do gemfile za każdym razem robie boundle install - dobrze byłoby wiedzieć czym jest ten boundle
czym są tak naprawdę railsy ? i gdzie one są zapisane na dysku ? w phpowych frameworkach framework to zbiór bibliotek więc tworząc nowy projekt mamy ten zbiór bibliotek cały czas wdoczny tutaj w folderze projektu nie mam żadnych klas bibliotek tego frameworka - to jest jakieś rozszerzenie serwera ?
w kodzie railsów wykorzystujemy np.
layouts false albo w migracji drop_table :uzytkoniks rozumiem że layouts czy drop_table to są jakieś globalne funkcje ? a potem podajemy ich parametry ? jeśli tak to czemu nie możemy napisać layouts(false) podobnie jak np. tutaj: add_index(“uzytkowniks”,“uzytkonik”)
polecenia rubiego mogą być odpalane z konsoli oznacza to że ruby tak naprawdę to aplikacja napisana np. w c tak ? a ruby on rails to jakieś dodatkowe biblioteki instalowane do rdzenia rubiego ?
Ogólnie ruby mnie coraz bardziej wciąga ale jest totalnie inny od tego do czego przyzwyczaił mnie php.