class Post
acts_as_taggable
belongs_to :category
named_scope :awsome .......
named_scope: brutal ....
end
Chce miec takie urle (uwzgledniajace kategorie, tag, named_scope, paginacje) (dla named_scopa awsome jest trasa map.awsome …)
:what dotyczy kontrolera posts lub jakiegos named_scopa dla tego kontrolera
oczywiscie fajnie jakby wszystkie patrametry byly opcjonane czyli mozemy zrobic tez tak :
Meh… byłeś pierwszy - pisałem dokładnie taki sam blok
To tylko dodam, że takie parametry jak “page” i “filter” ja wrzucam w query string, czyli wychodzi coś postaci /categories/5/posts?page=3&f=awesome
PS: “awesome”, “brutal” WTF?!? To autentyczna aplikacja?
[quote=Tomash]Poczytaj o REST-owych resource’ach i jak się je definiuje w routes.rb dla Rails >= 2.0.
W dużym skrócie i na przykład:
map.resources :categories do |category|
category.resources :posts
category.resources :tags do |tag|
tag.resources :posts
end
end
[/quote]
Tak . To wiem ze mozna ale wtedy mam urle typu
taki url wydaje sie czytelniejszy ale, pewnie napiszecie ze takie trasowanie nic nie daje a nie jest restowe wiec jest be[/quote]
Wiesz, railsy są tak fajnie zbudowane, że zasadniczo można w nich wszystko, ale jeśli Twoje wszystko odbiega od “wszystko to co autorzy Railsów i 98% społeczności uważają za słuszne”, to masz przerąbane i radź sobie sam
Nie jest restowe więc będziesz się babrał i walczył z Railsem zamiast go posłuchać i mieć z górki. Zrobić można wszystko, ale robiąc zgodnie ze standardami masz wszystko jak na tacy.
Wg mnie URL, który podałeś nie jest czytelniejszy od standardowego, ale ja się już do railsowych URLi przyzwyczaiłem. Zaletą railsowych URLi jest m.in. to, że można z nich uciąć dowolny segment:
i każdy prowadzi do poprawnego zasobu. W schemacie “/posts/kategoria/baloniki/tag/miso/7” jest np “/posts/kategoria” który takiego warunku nie spełnia.
A jeśli chodzi Ci o polskie nazwy (“kategorie” zamiast “categories”), to nic nie stoi na przeszkodzie:
map.resources :recipes, :as => "przepisy" do |recipe|
recipe.resources :ingredients, :as => "skladniki"
end