Zakręcone pytania na początek

Cześć. Bardzo proszę o wskazanie odpowiedniego miejsca w Internecie gdzie mógłbym porozmawiać z kimś odnośnie tego jaki język programowania jest aktualnie najbardziej “oblegany”, chyba że tutaj uzyskam odpowiedź. Jeżeli nie to czy jest jakieś główne forum programistów, headhunterów? Mam 31 lat, uczyłem się trochę Cisco (CCNA) i Linuxa (SUSE Linux Pro) ale jednak do networkingu nie czuję bluesa. Dużo jeżdżenia do serwerowni klientów po kraju, nocne okna serwisowe itp. Za długo zwlekałem, ale teraz już non stop myślę o tym że wolałbym programować. Następne 6-8 miesięcy chciałbym przeznaczyć na uczenie się czegoś nowego i ostatecznie chciałbym zmigrować do programowania, nie chcę już skakać po routerach i patchcordach. Nie znam żadnego języka od A-Z, nie znam różnic pomiędzy nimi na tyle by o nich coś mówić. Jakiego języka się uczyć? Ruby, PHP, Java? Do tego koniecznie w tym samym czasie trzeba poznawać na perfekt jakieś bazy danych? Gdzie uzyskam odpowiedzi? Czy ta książka jest OK? http://helion.pl/ksiazki/ruby-przewodnik-programisty-wydanie-ii-david-a-black,rubprp.htm#szczegoly

Czesc. Na wstepie to bym Ci sugerowal zebys sie dwa razy zastanowil czy programowanie to jest to co lubisz , poniewaz jezeli patrzysz na programowanie wylacznie pod katem zarobkow to daleko nie zajedziesz i bardzo szybko sie wypalisz.

Jezeli chcesz z kims porozmawiac to sugeruje wybrac odpowiednia kategorie na tym forum i stworzyc watek w tym temacie a na pewno ktos sie odezwie i doradzi. “Zielona Szkola” wydaje sie byc odpowiednia.

Co do jezykow to ja bym polecal Ruby, poniewaz na programistow Ruby jest niesamowite zapotrzebowanie i sam jezyk jest bardzo przyjemny. Dodatkowo w Ruby community znajdziesz bardzo duzo profesjonalistow i kreatywnych ludzi, co ma duzy wplyw na twoja codzienna prace (jakosc ich kodu, duzo gotowych paczek, etc).

Na poczatku to dwa do jednego bedziesz pracowal z jakimis “magikami” ale na pewno na wyzszym poziomie niz “magicy” ktorzy pracuja w PHP, wiec nie bedzie zle.

Nie wspomniales o JavaScript co rowniez jest coraz bardziej intratna opcja poniewaz jest coraz wiecej pracy dla strikte frontend / node.js developerow a znalesc prawdziwych profesjonalistow w tym zakresie jest bardzo trudno, wiec stawki ida caly czas w gore.

Co do baz danych nie masz sie co przejmowac za bardzo na poczatek, poniewaz jezeli wybierzesz Ruby , to na 90 % bedziesz pracowal z Ruby on Rails , czyli zapis danych bedziesz robil za pomoca modeli ActiveRecord ktore buduja MySQL queries automatycznie wiec w ogole o nich nie myslisz.

Co do ksiazki to wyglada ona w miare sensownie i opisuje Ruby 2.1 ktore jest aktualne, ale jest ona po Polsku wiec nie bedziesz sie uczyl angielskiej terminologii i jezyka, co jest bardzo duzym bledem.

Ogolnie to zapomnij o PHP bo to jest nieporozumienie i zapomnij o Java bo to jest droga do pracy w korporacji gdzie jestes narzedziem.

Wlasciwa sciezka to Ruby, Ruby on Rails, JavaScript (jQuery, AndularJS, ReactJS), SCSS i HTML5.

Dodatkowo jezeli chcesz szybko do czegos dojsc to… angielski plus angielski plus jeszcze wiecej angielskiego.

Bez jezyka angielskiego to bedziesz pracowal za grosze niestety.

Dziękuję za odpowiedź. Dawniej sądziłem że Cisco będę robił głównie przy komputerze a tu wyszło sporo jeżdżenia w delegacjach. Wole siedzieć przy komputerze w jednym budynku a o programowaniu myślałem od czasu do czasu przez lata ale nic z tym nie robiłem. Nie kończył em żadnych studiów do Cisco byłem samoukiem teraz sądzę że chyba zapisze się gdzieś na informatykę a jutro zacznę czytać Ruby. Kupię angielska książkę tą przykładowo podałem. Z angielskim nie mam problemu i Cisco też po angielsku robiłem. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze prośbę o wskazanie odpowiednich materiałów, nie znam wszechświata programowania. Rozpocznę kurs na Udemy, zobaczę jak to będzie wyglądać przez kilka następnych miesięcy. Czy z poniższych jest coś lepszego od drugiego? Może w tym roku wyszło najnowsze wydanie dla początkujących?

Dziękuję,
Marcin.

OK, nieważne, można zarchiwizować. Adamh podał odpowiedzi w osobnym temacie.

Zawsze można też posiłkować się tą infografiką :slight_smile:

1 Like

co to książki którą podałeś, czytałem w oryginale, naprawdę jest godna polecenia, świetnie napisana. Ale… przeczytaj coś wcześniej, chociażby Learn to Program Pine’a, bo ona wymaga jednak już jakiejś wiedzy…

2 Likes

Mam 27 lat, rok temu zacząłem się uczyć i byłem w podobnej sytuacji - chciałem wjechać w RoRa. Mi bardzo pomógł ten filmik w zrozumieniu jak co się ma do czego i w wyborze ścieżki wtajemniczenia:

Bardzo polecam obejrzeć, przyjemnie się ogląda i nie przejmuj się - nie trzeba tego wszystkiego umieć, żeby wgryźć się w rynek pracy :slight_smile:

Po tym jak zrozumiałem, że do RoRa długa droga, chciałem zostać Javascript ninja i mi się to generalnie podoba, ale ciekawość mnie zżerała jak to wygląda po stronie back-endu - czułem, że nie mogę tego dobrze robić jak nie zrozumiem chociaż trochę jak to działa po stronie serwera. Skoro już poznałem JavaScript Chciałem brać się za Node i unikałem oczywiście PHP jak to wielu radzi. Ale w firmie chcieli zrobić projekt w PHP. I wiesz co? Nie żałuję, bo wziałem się za Laravela, piękny i prosty framework, który trzyma się najlepszych praktyk, jest nowoczesny i spójrz na google trendy:
https://www.google.com/trends/explore#q=Ruby%20on%20Rails%2C%20laravel%2C%20RoR&cmpt=q&tz=Etc%2FGMT-2

Na dodatek na laracasts.com są świetne tutoriale. Dodam tylko, że obecna wersja Laravel 5.1 ma LTS - long term support, więc będzie branie. Uwielbiam do niego siadać, sama przyjemność :slight_smile: Ale do jakiego frameworka byś nie siadł, trzeba znać html, css, trochę javascriptu, jquery musisz od tego zacząć, wiedzieć, jak to wszystko ze sobą działa.

Uważam, że RoR jest zdecydowanie za trudny dla początkującego. Żeby wejść w ten świat musiałem robić ogromne researche w internecie za granicą i w Polsce więc mam świeże spojrzenie na to, co się dzieje. Jednym z wniosków jest, że trzeba jak najszybciej opuścić bezpieczną przystań polskiego internetu(bo bariera językowa), i wypłyń na bezbrzeżne wody internetu zagranicznego - nauczysz się szybko angielskiego i unikniesz często zdezaktualizowanych poglądów, które można spotkać na polskich forach - jednym z nich jak widać, jest dotyczący PHP.

Ale na początek - tak jak w tym filmiku - i tak, jak tu ktoś słusznie napisał:html, css i chociaż trochę javascriptu i jquery. Jeśli chodzi o materiały:
książki:
html/css - jeżeli w ogóle jakaś to:
http://helion.pl/ksiazki/html-i-css-zaprojektuj-i-zbuduj-witryne-www-jon-duckett,htcsww.htm

JavaScript: ja byłem ambitny i wziąłem JavaScript Definitive Guide Flanagana, oczywiście nie cały, ale potem do bardziej praktycznych rzeczy wziałem to (tylko wtedy jeszcze nie było wersji pl): http://helion.pl/ksiazki/javascript-i-jquery-interaktywne-strony-www-dla-kazdego-jon-duckett,jsqwdk.htm#format/e

Czyli Jon Duckett generalnie - bardzo, bardzo polecam te książki. Ja korzystałem również z kursów strefakursow.pl, ale wkurza mnie instruktor Ksawery Kargól więc trudno mi go polecić. Z drugiej strony kursy wideo pomagają szybko złapać o co chodzi, a potem i tak sam szukasz tego czego potrzebujesz zrobić i najwięcej się uczysz. Z kursów wideo jest jeszcze eduweb.pl. No i masa w internecie youtube, te sprawy. Jeśli masz angielski obcykany to możesz wbić tutaj: https://teamtreehouse.com/
I nie żałuj kasy na kursy. Nastaw się, że trochę na to wydasz, w internecie jest dużo za darmo, ale często porozrzucane.
Pomimo tego, że wielu tego nie poleca, nie wiem z jakiego powodu, nie przejmuję się tym, dla mnie była bardzo pomocna jako referencja ta strona:
http://www.w3schools.com/
Gotowe przykłady i treściwe wyjaśnienia.
Do JSa polecam odwiedzić to, a stąd zostaniesz poprowadzony we właściwe miejsca: http://javascriptissexy.com/

I NIE PRÓBUJ SIĘ UCZYĆ NA PAMIĘĆ! :slight_smile:

Jakby co to pisz, chętnie odpowiem

1 Like

Jeżeli chodzi o wybór języka programowania, to można znaleźć statystyki odnośnie udziału w rynku poszczególnych języków rok po roku. Czasami jest tak, że wejdzie jakaś nowa dziedzina gdzie akurat zastosowanie znajdzie konkretny język programowania i z 28 miejsca potrafi awansować na 12. Króluje generalnie Java i C.