Zamknięcie fajnego wątku

Dlaczego szanowni moderatorzy/admini zamknęli tak fajnie się rozwijający wątek o pracy dla programisty RoR w Amsterdamie? Kilka kwestii naprawdę było tak co najmniej frapujących i czekających na wyjaśnienie.

Nie chcemy aby to forum stało się polem bitwy pomiędzy agencjami a programistami RoR. Większość osób zdążyła wyrazić swoją opinię więc wiemy jak sytuacja wygląda, ale pojawiły się dziwne argumenty w stylu: “Był pan kiedykolwiek na rozmowie kwalifikacyjnej?” więc postanowiliśmy zamknąć ten wątek.

Jeśli jednak uważacie, że wątek jest niezmiernie ciekawy i wymaga jeszcze wielu wyjaśnień to proszę o głosowanie tutaj :slight_smile:

Programować, a nie walczyć z agencjami! :stuck_out_tongue:

Prawda i tak pewnie leży gdzieś po środku :slight_smile:

Ja tam chętnie bym dalej podyskutował, ale chyba hosiawak ma rację. Gdyby chociaż ta kobieta była skora przyznać się do błędu lub przynajmniej prowadzić rozmowę w bardziej kulturalny sposób (to ona pierwsza rzuciła “Był pan kiedykolwiek na rozmowie kwalifikacyjnej?” - hasło miesiąca) to można by dalej sobie pisać. Przyjęła jednak zupełnie inną pozycję (bronić swojego zdania za wszelką cenę). Nie spodziewałbym się by napisała coś sensownego (wyjaśnienia prywatnie na maila to sobie może darować).

Podoba mi się pewna tendencja, jaką zauważyłem na tym forum.

Pracodawca zamieszcza ogłoszenie, podaje wymagania, ale nie podaje widełek płacowych. Niżej odpowiedź: “rozumiem, że skoro nie ma podanej płacy, to praca ma charakter charytatywny?”. Odpowiedź zwięzła, piękna i słuszna. Pracodawcy, którzy przestrzegają staromodnych manier rekrutacji, nie szanują czasu programisty (który musi się pofatygować na rozmowę, być może jakieś NDA, by dowiedzieć się czegokolwiek o warunkach finansowych, na które bardzo często odpowiadają “dziękuję, do widzenia”) i usiłują ukryć płacę, bo może znajdą frajera, który się niżej wyceni, przestali być tutaj mile widziani. No i niestety, albo się dostosują do railsowych standardów (które w sumie są zaledwie szacunkiem dla pracownika), albo będą musieli rekrutować programistów PHP, którzy zaembedują im strukturalnego PHP i przy okazji SQL-a w HTML-a.

Cóż, chyba nie mają wyjścia i się kiedyś nauczą :).

Właśnie dlatego chciałbym ponownego otwarcia tego wątku. Żeby pokazać, że niepodawanie widełek płacowych jako “standard wschodni” nie będzie akceptowane :slight_smile: