Dziękuję Wam za te wszystkie uwagi. Są one dla mnie bardzo cenne.
Muszę jednak rzucić trochę więcej informacji o tej przyszłej apce i środowisku.
Aplikacja ma działać wewnątrz sieci WAN. (Nawet nie w DMZ’ecie tylko “w środku”)
Ruch będzie niewielki (na początku) ale firma ma fobię na punkcie ochrony danych i żadne składowanie załączników na zewnątrz ich infrastruktury nie wchodzi w grę.
Dzisiaj te załączniki są rozrzucone po kilku udostępnianych folderach i szukanie odpowiedniej informacji jest makabrą.
Mają postać np. VIN123456 Opel Astra.jpg
Mam to uporządkować.
Pragnę więc stworzyć aplikację, która zaimportuje dane o (powiedzmy) numerach VIN i modelach pojazdów z bazy danych, która ma te wszystkie numerki i modele zapisane, a następnie użytkownik (po wyszukaniu po np numerze) zobaczy w formularzu “show” te załączniki i nie będzie musiał przeszukiwać kliku folderów (i kilkudziesięciu podkatalogów )
Mam dylemat, czy aplikacja winna:
A) “wciągnąć” te załączniki do bazy
B) “wciągnąć” do nowo utworzonej składnicy plików zarządzanej moją apką
(dla wariantów A i B stara “składnica” leci w kosmos),
C) czy ma przechowywać tylko linki do plików, a ludzie nadal mają “kontynuować swoje dzieło”
Póki co jestem za wariantem A lub B, ze wskazaniem na A
Mam do dyspozycji macierze dyskowe, maszyny wirtualne i mogę zbudować środowisko jakie uznam za stosowne.
Mówiąc krótko - mam całkowicie wolną rękę i chciałbym to zrobić DOBRZE, patrząc trochę w przyszłość.
A patrząc w przyszłość, to widzę, że “jutro” z tych danych będzie korzystać coraz więcej działów w tej firmie, a kto wie, czy nie powstaną inne aplikacje, które będą chciały współdziałać z tą “moją składnicą”.
Co do samej bazy, to też mogę zrobić, co uważam za stosowne.
Mam co prawda doświadczenie z clustrami MariaDB i MySQL, ale chcę odchodzić od tego silnika.
Po 1,5 roku pracy z Postgresem widzę coraz więcej rzeczy przemawiających na korzyść tego silnika i sądzę, że i Postgress pozwoli zbudować coś “Scalability and High Availability”, zatem Wasze uwagi o przechowywaniu tych załączników w bazie traktuję bardzo poważnie.