rav jak nie czytasz co pisałem wcześniej to lepiej nie zabieraj głosu na ten temat.
jeśli chodzi o instalację ruby oraz gemy są zainstalowane na D:\ruby więc nie wiem czemu wywala taki błąd po gem update --system, bardzo dziwne
rav jak nie czytasz co pisałem wcześniej to lepiej nie zabieraj głosu na ten temat.
jeśli chodzi o instalację ruby oraz gemy są zainstalowane na D:\ruby więc nie wiem czemu wywala taki błąd po gem update --system, bardzo dziwne
[quote]ERROR: While executing gem … (Errno::ENOENT)
No such file or directory - D:\Documents and Settings\Rafał[/quote]
Obstawiałbym na fakt, że jeśli nie instalujesz jako admin (tak przynajmniej jest pod Linuksem), to gemy instalowane są w podkatalogu kat. użytkownika.
No i po wielu godzinach prób udało się zainstalowac rails i gemy pod windowsem. Cały czas byłem zalogowany jako admin, no i gemy niby się instalowały się na ruby\lib… ale jak wskazywał błąd nie widziałem gemów pod Documents and Settings. Jak się okazało podczas update nowe gemy chcą się instalowac do katalogu administratora ale ze względu że moje imię ma na końcu ł nie zainstalowały się, dlatego też stworzyłem katalog Rafa(z takim kwadratem) i tam skopiowałem zainstalowane gemy, odziwo zaczęło działac i reszta gemów i rails zainstalował się. Wszystkim dzięki za pomoc w tej sprawie
Jeden problem się skończył pojawił się drugi, a mianowicie gdy przeniosłem bazę danych mysql z jednego kompa na drugi to rails nie widzi w ogole tabel z bazy danych, nie wiem czemu, baza jest identyczna, podobnie aplikacja ta sama i wyświetla mi się taki błąd:
Mysql::Error: Table 'rails_development.users' doesn't exist: SHOW FIELDS FROM `users`
nie widzi tabeli, ale czemu jak wszystko jest takie same jak na innym komputerze, taka sama baza danych mysql, ten sam rails najnowszy.
jak robisz to do celów domowo edukacyjnych to weź przerzuć się na sqlite3 kopiujesz jeden plik i masz z głowy.
Sprawdź co masz w pliku konfiguracyjnym bazę danych:
config/database.yml chyba to jest jeśli pamiętam dobrze i spróbuj się z tymi ustawieniami co tam są podłączyć się samemu. Zobacz czy dasz radę.
Ps już dawno byś miał postawionego Ubuntu na Virtualu, a nie walczył z błędami i problemami które nadal będą ci się pojawiać. No ale nie wracajmy do tego
No i jak tak sie bawisz, to już w ogolę rób tak. Przenosisz aplikacje i wtedy rake db:create, rake db:migrate
Chyba że dane ci są potrzebne, no ale dane możesz później przenieść już dumpem