występujący na tej liście 3 x tpl to właśnie 3 razy dobrze trafiony wynik przez usera tpl. Jak to zrobić, żeby zliczyć do kupy tego usera by ten wynik wyświetlić w kolumnie Ilosc trafien ?
Railsy railsami, ale surowa wiedza z SQL się przydaje, no przynajmniej na razie, póki NoSql rozwiązania dopiero się rozwijają. A w niektórych zastosowaniach będą pewnie jeszcze bardzo długo, więc warto byś siadł i pouczył się SQL bez niego będziesz często jakieś problemy spotykał dość trywialne.
<% @bets.each do |bet| %>
<tr>
<td><%=h bet.user.username %></td>
<td><%=h bet.user.matches.count %></td>
<td><%=h bet.trafienia %></td>
</tr>
<% end %>
Mam asocjacje:
[code=ruby]class Match < ActiveRecord::Base
belongs_to :round
end
class Round < ActiveRecord::Base
has_many :matches
end
class Bet < ActiveRecord::Base
belongs_to :match
belongs_to :user
end
class User < ActiveRecord::Base
belongs_to :match
has_many :bets
has_many :matches, :through => :bets
end[/code]
nie mam asocjacji pomiędzy round i bet
chciałbym teraz wyświetlić ilość trafień w rundzie przez usera.
jest to w ogóle możliwe ?, bo jakbym nie zmieniał named scopa dodając round poprzez joins czy include to ciąg jest błąd że nie mam asocjacji pomiędzy round i bet.
<% bet.match.round.name %>
#czy nawet
<% bet.match.round.season.name %>
i asocjacje działają,
tylko w tym przypadku przez pewnie named scopa już te asocjacje nie działają i nie mogę się dostać do round, żeby w jakikolwiek sposób to użyć.
pomijając że i tak nie wiem jakie zapytanie zrobić dla bet.match.round to na jakiś prostych przykładach próbuje użyć uniq!,
ale to co mi wybierze to jak mogę to przeiterować, żeby wyświetlić to co zostało wybrane ?
wiem wiem, że łatwiej ale jak napisałem, jak nie wiesz jak sobie poradzić, nie znasz gotowych funkcji itp to zrób to łopatologicznie tak na chłopski rozum, napisz to.
No ale tu znowu mój sposób udzielania odpowiedzi, wskazywać drogę a nie rozwiązanie zadziałał ;]
PS
a co do tego ze mało kto udziela odpowiedzi, to bardziej chodzi o to ze albo rozwiazania sa latwe i ktorys raz tego samego sie nie chce mowic, albo temat, dane, kod ktory wklejasz rozlekly i nie chce sie w to wglebiac.