Zmęczenie oczu

antyrefleks można dodać do każdych okularów korekcyjnych (to chyba jakaś specjalna budowa szkła czy coś) - mam coś takiego w swoich oksach ale na dłuższą metę nie działa (tzn. i tak bolą oczy)

Fizycznie niemożliwe jest, żeby okulary wpuszczały więcej światła niż dostają :wink: Skoro to antyrefleksy, to zapewne ograniczają niepożądane światło - odbicia światła zewnętrznego (słońce, żarówki) od monitora.

Ja bym chętnie widział takie okulary z czujnikiem mrugania i miniaturowymi spryskiwaczami. Oko powinno być regularnie nawilżane a do tego służy mruganie. Niestety często jest tak, że gapiąc się w monitor zapomina się o regularnym mruganiu. Czujnik powinien wykryć brak mrugania i psiknąć małą dawkę wody (albo roztworu soli fizjologicznej) prosto do oczu, wymuszając mrugnięcie.

Przecież ten tekst o antyrefleksie to jakaś pierwsza mniej więcej powiązana myśl, jaka przyszła do głowy temu spamerowi, nie ma z kim i o czym dyskutować :wink:

Witam :wink: Podepnę się pod temat. Mam masakryczny problem ze zmęczonymi oczami. Po kilku godzinach przed kompem mam ochotę sobie je wydrapać… Tak się zastanawiam, że może nawilżacz powietrza by na to coś poradził. Taki sobie znalazłem gratkaspam://alegratka.pl/ogloszenie/nawilzacz-oczyszczacz-powietrza-firmy-19659069.html?h=413b4aacde077ddc, kupować? Ktoś korzysta i zauważył może poprawę w kwestii przesuszonych oczu?

Na razie daruj sobie nawilżacze powietrza. Regularne przerwy na mruganie plus krople do oczu.

1 Like

Gratka - upadła już tak nisko, że zatrudnia forumowych link spamerów. Pamiętam kilka lat temu jak pracowałem nad Hogo.pl Gratka była jedynym serwisem, który zakazał nam publikacji ich ogłoszeń w wyszukiwarce.

Powiem tak, nie pamiętam od kiedy działam w internecie, nieraz po kilkanaście godzin dziennie i teraz byłem już dwa razy pod rząd u okulisty i nic - wszystko w porządku. Bardzo rzadko bolą mnie oczy. Może dlatego że nie pracuje non stop

Polecam artykuł Jeffa Atwooda. Sam miałem problem z pracą po zmroku, co chwila musiałem zmieniać ustawienia janości/kontrastu monitora. Nocna lampka za ekranem zrobiła ogromną różnicę.

Też mam ten sam problem, siedzę przed komputerem jakieś 6-7 h dziennie, używam kropli do oczu, ale nadal są suche i zaczerwienione, dodam że jestem alergikiem. Robię kilka przerw tak po 10 min, jak odejdę jest trochę lepiej. Jak wracam do komputera niestety od razu czuję suchość i pieczenie. Ktoś wie, co mogę jeszcze zrobić, by choć trochę zmniejszyć ten dyskomfort?

No właśnie może wizyta u okulisty i okularki. Wiadomo, że dla osób którzy pracuje przed komputerem to nie jest przyjemne. Ale cóż pracy nie zmienimy, dlatego może warto poradzić się specjalisty. Ja mam takie okularki chyba nawet wpisane.

Ja osobiście polecam takie tabletki Strix - wzmacniają wzrok i pomagają na zmęczone oczy. To naturalny lek bez recepty, na bazie wyciągu z borówki czy czegoś tam…

Ja używam tego programu już od ponad roku, nie wyobrażam sobie życia bez niego. Warto dodać, że ma wersję na Windowsa i Linuksa, chociaż ta na Windowsa jest lepsza (więcej opcji).