Zmiana "State" użytkownika

Witam,

Mam dość trywialny problem, ale nie mogę wygooglać rozwiązania w sieci …

Chciałbym dodać możliwość ‘disablowania’ użytkowników. Czy wiecie jak to robić w RoR?
Aplikacja w której dłubię uzywa Hobo - grzebałem w dokumentacji, ale dotarłem tylko do rapid_user_pages.dryml - gdzie może być wyswietlana strona dla już nieaktywnych użytkowników.

robisz sobie pole active np typu boolean i tyle. Zero filozofii, tylko gdzies dajesz sprawdzenie, moze byc zwykly if

unless user.active
flash …
redirect_to root_path
end

np tak

Hmm… nie zrozumiałem odpowiedzi :confused:

Dotarłem natomiast do informacji, że to co mi się wyświetla jako edit_user page jest w /View/taglibs/auto/rapid/pages.dryml i formularz w /View/taglibs/auto/rapid/forms.dryml - aby przerobić któres z nich musze przekopiować definicje do application.dryml i tamże wyedytować

I tu jest problem, bo w forms.dryml, gdzie jest formularz z polami przy edycji usera jest wymienione pole ‘state’, ale nie jest wyświetlane.

[code]

[/code] Ktoś ma pomysł czego to może być efekt?

Hmm “ciekawe” to hobo, nie znam tego poza tym że widziałem, ale może w modelu nie ma tego aktywnego, bo migracje z automatu lecą jak pamiętam, więc może model jest winowajcą.

Ja bym ci proponował to przepisać na rails, twój problem jest trywialny, musisz mieć pole w bazie, czyli w modelu. Może być state, które przyjmuje jakieś wartości, np 0/1 i tak 0 nieaktywne konto 1 aktywne. W zwykłym formularzu np zmieniasz sobie tan stan i tyle.