Ej, to stało się popularne, czy po prostu masz kilka przykładów? Weź rzuć jakimiś statystykami, bo tak to ja mogę wyszukać kilka artykułów na dowolny temat i powiedzieć, że to jest teraz popularne.
Możesz rozwinąć temat? Bardzo mnie ciekawią te analogie. Szczególnie w kwestii “napływu” do USA.
Ale wiesz, że są badania stwierdzające, że zespoły z większą różnorodnością są kreatywniejsze i często pracują lepiej? (nie mam konkretnych linków pod ręką ale na szybko znaleziony ten artykuł wygląda ciekawie: http://www.scientificamerican.com/article/how-diversity-makes-us-smarter/) Domyślam się, że trudno Ci sobie wyobrazić, że firma może chcieć więcej diversity nie tylko dlatego, żeby odhaczyć kolejną rzecz na liście, ale wyobraź sobie, że są tacy pracodawcy. Oczywiście zatrudnianie tylko ze względu na płeć jest w wielu krajach nielegalne i właściwie słusznie, ale łamanie prawa nie jest konieczne, np. u nas w Travis CI jak szukaliśmy programistek i programistów, to wcześniej staraliśmy się dotrzeć do jak największej ilości kobiet i bardzo uważać na język i proces rekrutacji i z reguły nie było problemu ze znalezieniem doświadczonych osób obu płci. Tylko wtedy trzeba się trochę bardziej postarać niż tylko walnąć ogłoszenie w sieci (najlepiej jeszcze w całości pisane w osobie męskiej jak jest pisane po Polsku), a później narzekać, że nie ma dobrych programistek i sami mężczyźni się zgłosili.
Co do reszty dyskusji, to nawet mi się nie chce produkować, bo przy tak dobrze zbadanym temacie jak dyskryminacja w pracy pisanie takich pierdół jest poniżej pewnego poziomu.