A gdyby tak YABB in RoR

Które ? Szukałem na google i nic nie znalazłem.[/quote]
rforum? albo mnie zmylił tekst: ”Web Forum & News Server”

A tego nie znalazłem - z tego co narazie wypatrzyłem to raczej ma to tylko gateway do list mailingowych ale to juz zawsze cos :slight_smile: Mozna przerobic a i technologia sluszna - tylko nie wiem czy funkcjonalność dobra.

Ja plug in jest to na pewno interesujące, jako funkcjonalność podstawowa chyba nie ma sensu.

http://railsforum.com/viewtopic.php?pid=293 – widzieliście to?

dżizas, właśnie próbowalem zainstalowac to opinion :wink: niezła jatka, wywala się przy 2 czynności.

wg. mnie bardzo dobrym forum jest punBB, które i tu jest używane. Tworząc myghtyboard wzorowałem się na tym skrypcie i jak na razie wygląda to całkiem fajnie. punBB to lekkie, proste lecz funkcjonalne rozwiązanie, IPB jest znacznie większe i zawiera znacznie więcej opcji, tyle że zazwyczaj nie są używane :slight_smile: Poza tym zawsze są “wtyczki”.

e no przestań…

punBB a nie phpBB :wink:

mmmmm, no wiem umiem czytać :wink:

Tak jak ty miałem na myśli punBB. Beznadziejny projekt

Projekt chyba upadł, ale warto dorzucić swoje dwa grosze (chociaż ze swoją wiedzą o railsach dużo tutaj nie pomogę :stuck_out_tongue: )

Forum powinno mieć wydajny i zarazem elastyczny engine. Wielkie możliwości rozbudowy i konfiguracji. Przecież można wypuścić dwie wersje- light (bez pluginów) i takiego power packa wypełnionego po brzegi pluginami jak phpbb. Ściągający będzie miał prawo wyboru czy chce sam dostosować sobie forum (pluginami dostępnymi do ściągnięcia oddzielnie) czy ściągnąć wersję która większość opcji będzie miała w “stocku”. Pluginy wgrywane na zasadzie przekopiuj folder do katalogu plugins i nowa opcja w menu ^^ (chyba tak w mybb jest?)

Ponadto osoby współpracujące w projekcie mogłyby dopisać w swoim cv- udział w projekcie jedynego polskiego open source’owego forum opartym na Ruby on Rails :slight_smile: ^^

Gdy zaczynalem kariere w rails, wydawalo mi sie to ogolnie swietny pomyslem :slight_smile: Obecnie traktuje to jako strate czasu, php moze nie jest juz dlamnie profesjonalnym jezykiem ale takie rzeczy jak SMF (otwarty) czy vBulleting albo IPB (komercyjne) uwazam za naprawde swietny soft do tego typu rzeczy i pod wzgledem architektury obecnie i samej wydajnosci tych aplikacji :slight_smile:

Jakby nie patrzec tworzylibysmy klona. Chyba ze koncepcja YaBB byla by troche inna. Np component (merb?) ktory mozna by integrowac z aplikacjami. Chociaz to bylo by pewnie klopotliwe w integracji (chodzby wymuszanie konkretnego rodzaju autoryzacji w aplikacji i w yabb jako komponencie). Mozna tex pojsc z obecnym trendem i zastanowic sie nad YaBB jako odzielna aplikacja nastawiona na integrowanie sie poprzez REST API :slight_smile:

Administruję sporym forum na phpBB (a raczej jego forku - categories_hierarchy) i też nie czuję najmniejszej potrzeby zastępowania tego silnika. Administracja wymaga co prawda poznania paru nieintuicyjnych dróg wykonania pewnych czynności, ale poza tym jest to bardz dobry engine - także architekturowo.

tak swietne sa :slight_smile: tylko dziurawe jak ser szwajcarski…

p.s. nie mam nic do sera szwajcarskiego, ani innych :slight_smile:

To stereotyp ;]