Na tapecie na pewno będzie trochę o przygotowaniach do Euruko2010 w Krakowie, chociaż jeszcze nie wiem w jakim wymiarze i do jakiego stopnia.
Chętnie zrobię prezentację o technikach ładowania “startowych” danych w aplikacji railsowej, od dawnych bootstrapów z fikstur przez dane w migracjach po najnowszy railsowy “seeding”.
Czyli generalnie tematyka na wszystkie stopnie zaawansowania (także dla osób zaledwie zainteresowanych railsami – przyprowadźcie znajomych) i taka bardzo życiowa/praktyczna/zawodowa. Trochę odpłynęliśmy w wykręcone i abstrakcyjne tematy ostatnio, czas wrócić na ziemię
Spotkanie i prezentacje będą po polsku.
(może z wyjątkiem prezentacji Mike’a, jeśli takowa nastąpi)
Kto ma ochotę wystąpić?
Kto przyjdzie popatrzeć, posłuchać i porozmawiać?
Razem z Esse chętnie pokażemy prezentację pod tytułem: “Za każdym razem gdy używasz method_missing umiera gdzieś Lolcat”
Czyli jak wykorzystać w railsowej aplikacji średnio zaawansowane techniki takie jak: Fabryka, która działa, method_missing i alias chain w praktyce, dekorowanie widoków i szczypta metaprogramowania.
Chcemy pokazać, że ‘te magiczne’ cechy Rubiego, można wykorzystać w prawdziwej aplikacji, plus pewnie podyskutujemy czy na pewno należy z tych dobrodziejstw korzystać.
Druga myśl: bawię się ostatnio MacRuby, myślę że projekt jest niesamowity i mógłbym o nim opowiedzieć. Ale wiem, że u nas makowców jest niewielu, więc nie wiem czy jest sens. Dajcie znać co myślicie.
Może tak: jeśli wpiszą się tu do końca tego tygodnia >=3 osoby z Makami (z zamiarem przyjścia), to zrobię prezentację.
A jak nie to płakać nie będę, bo Wasze tematy mi się podobają.
Pytanie organizacyjne: kto przyniesie kamerę a kto przyniesie aparat?
Dobra, inaczej: jestem pewien (nieomalże daję słowo), że będzie co najmniej trzech makowców na spiczu. Kaman, nie rób scen – dopisujemy?
W każdym razie mamy już dwie pewne prezentacje (Olek+Esse oraz ja) oraz jedną jeszcze-niezdecydowaną – Olek, zrobisz spotkanie na Goldenline pod Ruby, RoR i Języki Skryptowe? (i jakie tam jeszcze grupy mogą się łapać?)