Diversity w polskich firmach RoR-owych

Zbieram informacje dotyczące zróżnicowania zatrudnienia (diversity) w polskich firmach RoR-owych. Z tej okazji chciałam prosić was o pomoc: czy moglibyście/mogłybyście odpowiedzieć na kilka pytań?

1. Czy macie w firmie dział HR?
  2. Czy wasza firma zatrudnia kobiety na stanowisku programistek / inżynierów oprogramowania / developerów, etc? Jeśli tak, to ile? Na ilu pracowników?
  3. Czy wasza firma podejmuje aktywne działania na rzecz poprawy diversity zarówno w swojej kadrze, jak i w społeczności, np. kierując część swoich poszukiwań w stronę uczestniczek Rails Girls lub Rails Girls Summer of Code, sponsorując podobne inicjatywy (finansowo, coachami/mentorami), fundując bilety na konferencje dla początkujących programistów/ek, etc?

Wasza pomoc będzie nieoceniona, dzięki!

Ragnarson:

1. Nie (na razie)
  2. Tak, Jedna na cala firme
  3. Mocno pracuje by to zmienic, na praktyki coraz wiecej dziewczyn sie zglasza, mam nadzieje ze niedlugo bedzie ich wiecej w naszej firmie. Rails Girls i inne tez wspieramy jak sie da. Kasia pracuje by zorganizowac je w Lodzi.

AmberBit Sp. z o. o.

1. Nie
  2. 2 programistki + 1 praktykantka za kilka dni dołączy, daje to 3 łącznie w IT. No i jest Justyna która pracuje jako Office Manager. 4 kobiety na 7 mężczyzn, wynik nie najgorszy chyba :smile: .
  3. Umiejętności, chęć do pracy to jedyne kryteria które są wymagane. Nie różnicujemy pracowników w żaden inny sposób. Jeśli chodiz o wyjazdy na konferencje to zazwyczaj firma sponsoruje wszystkim chętnym pełen pakiet z biletem, przejazdem i noclegiem.
1 Like
  1. Nie
  2. Jeśli za etc. liczyć też Testerkę / Technical Writer (pisarkę techniczną?) to mamy praktycznie parytet.
  3. Na tą chwilę ciężko powiedzieć.
  1. Tak, 50+ osób
  2. Poza działami typu HR to stosunkowo mało, jednakże to wynika bardziej z poprzeczki, aniżeli niechęci.
  3. Tak, ostatnio sponsorowaliśmy wykształcenie kilkunastu kobiet (matek) do roli testera.

@ameba stawiasz piwo :stuck_out_tongue:

Dzięki za odpowiedzi!

Chodzi mi o stanowiska stricte techniczne.

Za co? :wink:

W takim razie:
@2 bardzo mało, a jak już się pojawia to bardzo szybko odchodzą. Rekrodzistka złożyła wypowiedzenie 1 dnia pracy : P.

Czy mężczyźni w waszej firmie też odchodzą w takim tempie? Jaki był powód?

Nie, mężczyźni znacznie rzadziej. Nie podała żadnego konkretnego powodu. Czy testera zaliczasz do stanowiska technicznego?

Szczerze mówiąc, ta sytuacja brzmi dosyć przerażająco.

Awaryjnie.

1. Nie
  2. Tak (póki co tylko jedną)
  3. Tak

EDIT: zagalopowałem się z działem HR, nie mamy takowego

Ile u was teraz pracuje osób? Zatrzymałam się na pięciu, ale to było kilka lat temu.

11 programistów, dwie osoby od spraw biznesowych.

Teoretycznie mam 2 prace, ale odpowiedzi takie same:

1. Nie.
  2. Nie.
  3. Nie.
  1. Nie
  2. Jako tester
  3. Nie

Firma 8 osobowa, ale z wysp

1. Tak
  2. 2 na ok 15 osob.
  3. Nie dotyczy - firma poszukuje osob z doswiadczeniem lub/i studiami.

Firma ze Szwajcarii.

1 Like
  1. Nie
  2. Tak - 1 praktykantka w 6 osobowej firmie
  3. “Czy wasza firma podejmuje aktywne działania na rzecz poprawy diversity zarówno w swojej kadrze, jak i w społeczności” - nie. Szukając pracowników nigdy nie kierowaliśmy się i nigdy nie będziemy kierować płcią, kolorem skóry czy wagą. Jakiekolwiek faworyzowanie kobiet lub mężczyzn uważam za szowinizm.

Co do drugiej części pytania to odpowiedź w kontekscie biletów na konferencje brzmi: tak.

1. Nie
  2. Tak, połowa zespołu technicznego to kobiety (zespół jest dwuosobowy).
  3. Nie, diversity wyszło samo (najlepszym kandydatem okazała się kobieta).

@Tomash, @tjeden, @fizzlebubble, @swistak84, @hubertlepicki, @sarin, @gotar, jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy a propos: czy kobiety w waszych firmach angażują się w społeczność? Np. przychodzą na spotkania lokalnych grup, robią na tych spotkaniach prezentacje, dokładają się do open source?

Nie słyszałem o takim przypadku.