Zbieram informacje dotyczące zróżnicowania zatrudnienia (diversity) w polskich firmach RoR-owych. Z tej okazji chciałam prosić was o pomoc: czy moglibyście/mogłybyście odpowiedzieć na kilka pytań?
Czy macie w firmie dział HR?
Czy wasza firma zatrudnia kobiety na stanowisku programistek / inżynierów oprogramowania / developerów, etc? Jeśli tak, to ile? Na ilu pracowników?
Czy wasza firma podejmuje aktywne działania na rzecz poprawy diversity zarówno w swojej kadrze, jak i w społeczności, np. kierując część swoich poszukiwań w stronę uczestniczek Rails Girls lub Rails Girls Summer of Code, sponsorując podobne inicjatywy (finansowo, coachami/mentorami), fundując bilety na konferencje dla początkujących programistów/ek, etc?
Mocno pracuje by to zmienic, na praktyki coraz wiecej dziewczyn sie zglasza, mam nadzieje ze niedlugo bedzie ich wiecej w naszej firmie. Rails Girls i inne tez wspieramy jak sie da. Kasia pracuje by zorganizowac je w Lodzi.
2 programistki + 1 praktykantka za kilka dni dołączy, daje to 3 łącznie w IT. No i jest Justyna która pracuje jako Office Manager. 4 kobiety na 7 mężczyzn, wynik nie najgorszy chyba .
Umiejętności, chęć do pracy to jedyne kryteria które są wymagane. Nie różnicujemy pracowników w żaden inny sposób. Jeśli chodiz o wyjazdy na konferencje to zazwyczaj firma sponsoruje wszystkim chętnym pełen pakiet z biletem, przejazdem i noclegiem.
“Czy wasza firma podejmuje aktywne działania na rzecz poprawy diversity zarówno w swojej kadrze, jak i w społeczności” - nie. Szukając pracowników nigdy nie kierowaliśmy się i nigdy nie będziemy kierować płcią, kolorem skóry czy wagą. Jakiekolwiek faworyzowanie kobiet lub mężczyzn uważam za szowinizm.
Co do drugiej części pytania to odpowiedź w kontekscie biletów na konferencje brzmi: tak.
@Tomash, @tjeden, @fizzlebubble, @swistak84, @hubertlepicki, @sarin, @gotar, jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy a propos: czy kobiety w waszych firmach angażują się w społeczność? Np. przychodzą na spotkania lokalnych grup, robią na tych spotkaniach prezentacje, dokładają się do open source?