Wszystko zależy od tego, czego tak naprawdę szukasz, mieszkania około 60m^2 możesz dostać za 500-600 euro z opłatami. W porównaniu do innych stolic, Berlin jest wyjątkowo tanim miastem. Poza tym z doświadczenia mogę powiedzieć że utrzymując dwie osoby za 3.5k z najgorszą stopą podatkową, żyje się naprawdę spoko i nawet można coś odłożyć
Zalezy jak spojrzec - bilet imienny 90-dniowy w 1szej strefie (szeroko pojete granice miasta) to 280 pln = 93 PLN miesiecznie. Przy czym Warszawa jest o tyle fajnym miastem (moim mocno subiektywnym zdaniem), ze mozna w nim zyc i nie musiec takiego biletu kupowac / posiadac (bo jest stosunkowo mała)
Lepszy koszyk to: wynajem, ceny piwa, pradu, kebabow, pizzy i fajek
Ale przede wszystkim to, gdzie Ci się żyje lepiej.
W Berlinie też są tańsze bilety imienne, coś w stylu rocznego abonamentu - ale nie jestem tu od porównania miasta w którym nie mieszkam (Warszawa). Znajomy wybrał mieszkanie nad jeziorem na obrzeżach i dojeżdża rowerem, inny mieszka dwie stacje od biura i woli podjechać metrem. Więc tak jak wspomniałem, kto co lubi i czego potrzebuje
Koszt życia w Berlinie jest porównywalny do Warszawy, ewentualne różnice się kompensują (Berlin ma tańsze mieszkania ale droższe jedzenie). Więc 3.5k euro to bardzo sympatyczna pensja. Tylko pamiętaj że to kwota brutto, w praktyce na podatki może pójść około 1/3 kwoty.
imo za 3500 euro nie oplaca sie emigrowac do berlina. Jezeli nie masz dzieci ani zony i zostaniesz zakwalifikowany do pierwszej grupy podatkowej co miesiac beda zabierali ci okolo 42% pensji
2030 euro netto po obecnym kursie to 8 598 zl
Tyle mozesz zarabiac w Polsce pracujac zdalnie.
Wynajem malego ( < 70 m^2 ) mieszkania w Berlinie nie jest wcale takie proste. Tutaj castingi na nowego lokatora na ktore przychodzi po 100 osob jest zupelnie normalnym zjawiskiem. Musisz tez wziac pod uwage ze bedziesz musial zebrac kilka papierow zanim w ogole bedziesz mogl starac sie o wynajem mieszkania
Osoba z kwalifikacjami na 8500 PLN raczej w niemczech będzie zarabiać bliżej 5000 euro. (chyba, że stawki Monachium tak bardzo się różnią od Berlińskich)
Poza tym czy się opłaca bardziej zależy od priorytetów a nie zarobków
Tak to prawda ale nie zmienia to faktu ze 3500 brutto to male pensja nawet jak na Berlinskie standardy. Z opini moich znajomych i mojego osobistego researchu wynika ze w Monachium zarabia sie troche wiecej niz w Berlinie
Dostep do meetupow, konferencji, wydarzen kulturalnych itp
Mówiąc brutalnie, dostęp do konferencji itp. dają pieniądze. Kupujesz bilet na konferencję + samolot + pobyt = i pytanie, na ile Twoja obecna lokalizacja ‘daje Ci’ fory w ktorejs z tych kategorii. Bo moze okazac sie, ze pracujac / zyjac w miejscu X, gdzie X !== Y (w standardach np. javascriptu) mimo wszystko moze oplacac sie zycie w miejscu X, by moc (z wlasnej nieprzymuszonej woli, czytaj zachcianki) moc dotrzec na konferencje w miejscu Y.
Oczywiście drażnie się - bo czesto ‘blizej’ = ‘latwiej’. Ale z 2giej strony czesto ‘blizej’ = ‘zbyt blisko zebym sobie tym d… zawracal’ - paradoks miejsca