[HitFox Group, Berlin] Junior - Senior Ruby Dev

Witam

Pozwolę sobie przesłać oferty pracy z firmy dla której aktualnie pracuję.

Praca na pełen etat w Berlinie dla Ruby developerów:

– edit –

Widełka:

• Junior/Mid: 3000-3700 monthly gross in EUR
  • Senior: 3800-5000 monthly gross in EUR

Plus do tego dochodzi:

• przyzwoity budżet na setup do pracy
  • różne bonusy i otwarta droga na awans
  • materiały edukacyjne, jak książki czy kursy
  • no i nie ma skąpienia pieniędzy na narzędzia jak to normalnie bywa w startupach
  • miesięczne team eventy (np. gocarts, lasertag, etc.) oraz inne imprezy

– edit –

Jeżeli chodzi o pozycje w AppLift, to stack jest dość zróżnicowany jeżeli chodzi o dokładne wersje, ale ogólnie prezentuje się tak :

• Ruby 2.0+
  • Rails 3.2/4.0
  • HAML, SASS, Bootstrap,
  • RSpec, Capybara, Cucumber

Z innych narzędzi to Jira, GitHub, CircleCI, CoverAlls czy AWS.

Warunki podchodzą pod korpo, natomiast kultura startupu - tak mógłbym to ująć.

Pytania moża kierować do mnie, mogę co nie co opowiedzieć o pracy w AppLift :wink:

Szczegółowy opis dostępny tutaj - pod “Apply Now” można składać CV.

Poniżej ogólny zarys wymagań:

Your profile:

• You are experienced in building applications in Ruby on Rails
  • You are comfortable with Haml/jQuery
  • Hadoop/Hive/Hue
  • …and MySQL/PostgreSQL
  • …as well as Git/Github, TDD, Kanban

Preferred skills:

• Amazon Web Services - EC2, S3, CloudFront, ELB/Auto-scaling
  • Continuous Integration Systems
  • Memcached/Redis
  • Nginx
  • Front-end development using CSS3 or HTML5

You should be able to:

• Work independently and in a team
  • Fluently communicate in English
  • Demonstrate strong technical and problem solving skills

And what’s in for you?:

• A rewarding career within a start-up, mobile & gaming industry
  • Profit from working with a talented team of top developers
  • Berlin’s start-up scene & access to a well-established network
  • Fun and international team of young top performers (more than 25 nationalities)
  • Kicker table, Playstation, free drinks, and lots of team events
  • Competitive remuneration package and much more!

Jak wyglądają pensje?

Zaktualizowałem główny post - dzięki za przypomnienie :wink:

Oprócz tego rozszerzyłem trochę opis. Zapraszam.

Mógłbyś proszę powiedzieć jak wygląda poziom życia w DE z pensją 3,5k €? Ile kosztuje wynajęcie mieszkania itp? : )

1 Like

Wszystko zależy od tego, czego tak naprawdę szukasz, mieszkania około 60m^2 możesz dostać za 500-600 euro z opłatami. W porównaniu do innych stolic, Berlin jest wyjątkowo tanim miastem. Poza tym z doświadczenia mogę powiedzieć że utrzymując dwie osoby za 3.5k z najgorszą stopą podatkową, żyje się naprawdę spoko i nawet można coś odłożyć :wink:

Ok, dzięki za odpowiedź! Powiedz mi proszę czy pomagacie przy ewentualnej relokacji?

Z tego, co zaobserwowałem, stosunkowo dobre dane porównawcze (przynajmniej dla Europy, reszty nie znam) są tutaj: http://www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/warsaw/berlin?

1 Like

Takie średnie to porównanie, przykład pierwszy z brzegu:

Monthly ticket public transport

• Berlin €75 (312 zł)
  • Warsaw 104 zł

Bilet na okaziciela w Warszawie kosztuje 230zł z tego co teraz sprawdziłem. Plus nikt tu nie uwzględnia jakości owego transportu. :wink:

Ja bym raczej proponował porównać Londyn z Berlinem :wink: http://www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/london/berlin

Dlatego napisałem, że stosunkowo :wink: Poza tym to akurat plus Berlina, przecież patrząc też na zarobki Warszawa powinna być o wiele tańsza.

1 Like

Tak HR może pomóc przy znalezieniu mieszkania, pomocy przy założeniu ubezpieczenia itd. Ale nie jestem pewien czy jest też pomoc finansowa.

Ok : ). ad2games posiada jeden duży projekt czy kilka mniejszych?

Osobiście nie wiem, w AppLift natomiast jest różnie, są małe wyspecjalizowane projekty, oraz większe jak backend pod SDK. Jak coś to zapraszam na PM :wink:

Zalezy jak spojrzec - bilet imienny 90-dniowy w 1szej strefie (szeroko pojete granice miasta) to 280 pln = 93 PLN miesiecznie. Przy czym Warszawa jest o tyle fajnym miastem (moim mocno subiektywnym zdaniem), ze mozna w nim zyc i nie musiec takiego biletu kupowac / posiadac (bo jest stosunkowo mała)

Lepszy koszyk to: wynajem, ceny piwa, pradu, kebabow, pizzy i fajek :wink:

Ale przede wszystkim to, gdzie Ci się żyje lepiej.

Dokładnie :wink:

W Berlinie też są tańsze bilety imienne, coś w stylu rocznego abonamentu - ale nie jestem tu od porównania miasta w którym nie mieszkam (Warszawa). Znajomy wybrał mieszkanie nad jeziorem na obrzeżach i dojeżdża rowerem, inny mieszka dwie stacje od biura i woli podjechać metrem. Więc tak jak wspomniałem, kto co lubi i czego potrzebuje :wink:

1 Like

Koszt życia w Berlinie jest porównywalny do Warszawy, ewentualne różnice się kompensują (Berlin ma tańsze mieszkania ale droższe jedzenie). Więc 3.5k euro to bardzo sympatyczna pensja. Tylko pamiętaj że to kwota brutto, w praktyce na podatki może pójść około 1/3 kwoty.

2 Likes

imo za 3500 euro nie oplaca sie emigrowac do berlina. Jezeli nie masz dzieci ani zony i zostaniesz zakwalifikowany do pierwszej grupy podatkowej co miesiac beda zabierali ci okolo 42% pensji

2030 euro netto po obecnym kursie to 8 598 zl

Tyle mozesz zarabiac w Polsce pracujac zdalnie.

Wynajem malego ( < 70 m^2 ) mieszkania w Berlinie nie jest wcale takie proste. Tutaj castingi na nowego lokatora na ktore przychodzi po 100 osob jest zupelnie normalnym zjawiskiem. Musisz tez wziac pod uwage ze bedziesz musial zebrac kilka papierow zanim w ogole bedziesz mogl starac sie o wynajem mieszkania

Tutaj mozesz zobaczyc jak aktualnie wyglada rynek www.immobilienscout24.de

Korzystajac z lunch menu ktory jest w kazdej restauracji spokojnie zjesz drugie danie + starter za 7-10 euro :smile:

ps: wybiera sie ktos na kwietniowy brug ? http://berlin.onruby.de/

1 Like

Osoba z kwalifikacjami na 8500 PLN raczej w niemczech będzie zarabiać bliżej 5000 euro. (chyba, że stawki Monachium tak bardzo się różnią od Berlińskich)
Poza tym czy się opłaca bardziej zależy od priorytetów a nie zarobków

Co masz na myśli pisząć “Poza tym czy się opłaca bardziej zależy od priorytetów a nie zarobków” ?

Tak to prawda ale nie zmienia to faktu ze 3500 brutto to male pensja nawet jak na Berlinskie standardy. Z opini moich znajomych i mojego osobistego researchu wynika ze w Monachium zarabia sie troche wiecej niz w Berlinie

Dostep do meetupow, konferencji, wydarzen kulturalnych itp :slight_smile:

Mówiąc brutalnie, dostęp do konferencji itp. dają pieniądze. Kupujesz bilet na konferencję + samolot + pobyt = i pytanie, na ile Twoja obecna lokalizacja ‘daje Ci’ fory w ktorejs z tych kategorii. Bo moze okazac sie, ze pracujac / zyjac w miejscu X, gdzie X !== Y (w standardach np. javascriptu) mimo wszystko moze oplacac sie zycie w miejscu X, by moc (z wlasnej nieprzymuszonej woli, czytaj zachcianki) moc dotrzec na konferencje w miejscu Y.

Oczywiście drażnie się - bo czesto ‘blizej’ = ‘latwiej’. Ale z 2giej strony czesto ‘blizej’ = ‘zbyt blisko zebym sobie tym d… zawracal’ - paradoks miejsca :slight_smile: