[quote=ronin][quote=seba22]Jeżeli chodzi o stacje domową to tylko i wyłącznie Vista.
Linux na workstation to wg mnie śmiech na sali…[/quote]
A co jest nie tak z Linux-em na kompie domowym? bo jak dla mnie Vista to śmiech na sali. Jeżeli już windows to xp.[/quote]
No wiesz, jeżeli na serwerze trzeba coś przekompilować no to super.
Pod linuksem desktopowym w zasadzie nic nie działa, ze wszystkim trzeba się męczyć a najlepiej skompilować od zera…
Potem najmniejsza aktualizacja jądra i znowu trzeba kompilować od nowa…
Poza tym sterowniki do karty graficznej, 2 monitory… bardzo przyjemna sprawa w konfiguracji.
Pod Windowsem instaluje driver, daje prawy wlasciwosci, ustawiam big desktop daje save i działa…
Pod linuksem już tak nie jest…
Dla tego niech linux zostanie na serwerze, gdzie nie potrzeba grafiki, tylko kilka pakietów w stylu Apache, mySQL i na tym kończy się możliwość zabawy.
Workstacje ma charakteryzować to, żeby DZIAŁAŁA, poprawnie przy najmniejszym nakładzie pracy… a Taki jest tylko Windows…
Tutaj napisana aplikacja będzie działać na każdym komputerze tak samo, 99 % prze widzialnie.
Pod linuksem tak nie jest, absolutnie nic tu nie jest do przewidzenia…
Ale olejmy kwestie dyskusji nad tymi systemami.
Mieliśmy rozważać tylko i wyłącznie 1 przykład, konkretnie do programowania w tym…
Do codziennej pracy mam Viste i nigdy bym jej na nic nie zamienił.
Ale jeżeli programowanie i testowanie w RoR będzie łatwiejsze na Linuksie to mogę się przenieść.
Rozważać mieliśmy tylko i wyłącznie te jedną kwestię, gdzie są lepsze i łatwiejsze aplikacje do zarządzania, gdzie lepiej pracuje.
Tylko tyle.
A teraz odnośnie kolegi który pisał odnośnie darmowego NetBeans to właśnie zainstalowałęm, około 600 mb…
Otworzyłem jakiś projekt który był w “gotowach” mam wrażenie że takie demo…
Uruchomiłem serwer ii
500 Internal Server Error
na pocie localhost:3k
Chyba mnie nie kocha 
Mam pytanie, bo w zasadzie przepisałem według tego opisu:
http://www.aidanf.net/rails_user_authentication_tutorial
skrypt autoryzacji,
uruchomiłem serwer, ale nie chce mi pokazać tej strony… nie wiem czemu tak się dzieje.
Przecież coś powinno mi się wyświetlić.
( prawy monitor, otwarty projekt o nazwie test, na dole widzicie output z konsoli serwera www)
na lewym ekranie przeglądarka pointnięta na serwer www…