Witam,
mam pytanie (jak w temacie) którego CMS'a Railsowego moglibyście mi polecić ponieważ planuję postawić na cms-ie stronkę lokalnej gazety. Z tego co zdążyłem zauważyć w grę mogłyby wchodzić: Radiant CMS i Rubricks.
Witam,
mam pytanie (jak w temacie) którego CMS'a Railsowego moglibyście mi polecić ponieważ planuję postawić na cms-ie stronkę lokalnej gazety. Z tego co zdążyłem zauważyć w grę mogłyby wchodzić: Radiant CMS i Rubricks.
Plone
A dlaczego ?
Te dwa cmsy railsowe są gorsze?
Więcej modułów i większe community. Chyba też lepiej z wydajnością. Minus - trudniej dostosować, zwłaszcza railsowcowi.
Z tego co mi wiadomo to Plone na Zope3 jest już wydajniejsze i łatwiej z dostosowaniem, ale na Zope2 to była tragedia (UWAGA - moja bardzo subiektywna opinia). Pamietam, że zanim rozgryzłem Plone to mineło dużo czasu (nie miałem wcześniej do czynienia z Pythonem, nie mówiąc o Ruby). Tak więc jeśli chcesz więcej modyfikacji wprowadzić to trochę czasu Ci to zajmie. To ja już bardziej polecam PHPowego Drupala. Zależy jakiej funkcjonalności potrzebujesz w tym CMSie. Może Radiant albo Mephisto (blog) Ci wystarczy.
pozdrawiam
No właśnie jesli chodzi o stronkę gazety zapewne mephisto radiant lub rubricks by wystarczył. Wiadomo co do funkcjonalności:
udostepnienie dziennikarzom wprowadzającym arytykuły na stronke dostępu (admin, edytor, moderator gdybym dodał forum, zwykły user)
ale w niedalekiej przyszłości chciałbym zwykłym użytkownikom stworzyć możliwość dostępu do archiwum gazety poprzez sms-y i tu jeśli chodzi o modyfikację to prościej byłoby mi to zrobić w railsach
To raczej olej Radianta - on raczej do statycznych rzeczy się nadaje, z uprawnieniami też jest ciężko.
poszukaj czegoś co się nazywa adva_cms - sven fuchs nad tym pracuje, nie wiem w jakim stopniu jest to teraz rozwinięte, być może jeszcze nie nadaje się do użycia, ale polecam sprawdzić założenia mieli fajne.
Jednak będe musiał napisać swojego cmsa. Czy mógłbyś podać mi adresy serwisów które powstały w adva cms? Nic niestety nie mogłem znaleźć albo słabo szukałem
Tak jak mówiłem: nie wiem w jakim obecnie stanie jest adva_cms.
Co do pisania samemu - przejrzyj mephisto, być może wystarczy Ci jego funkcjonalność. Jest fajnie napisany, korzysta z template’ów liquid, ma wersjonowanie artykułów, dodatkowo masz od razu funkcjonalność bloga.
Witam serdecznie jako, że dopiero wkraczamy na rynek z naszym CMS-em chciałbym zaproponować przetestowanie naszego produktu. Testowałem wiele systemów i żaden nie był tak prosty w uzyciu a zarazem tak funkcjonalny. Ma przejżysty interfejs a cena jest przyjazna dla każdego. Serdecznie zapraszam na naszą storonę www.systemicms.pl
Jak macie pytanie piszcie na mój mail na pewno odpowiem.
pozdrawiam
Full wersja 1497 pln* - netto!
Duzo opcji, fajnie, “Formatowanie tekstu”, galeria, itd, itp, ale lipa bo nie mozna podlaczyc ekspresu do kawy, ani tostera. ;(
[quote=Krzysztof]Witam serdecznie jako, że dopiero wkraczamy na rynek z naszym CMS-em chciałbym zaproponować przetestowanie naszego produktu. Testowałem wiele systemów i żaden nie był tak prosty w uzyciu a zarazem tak funkcjonalny. Ma przejżysty interfejs a cena jest przyjazna dla każdego. Serdecznie zapraszam na naszą storonę www.systemicms.pl
Jak macie pytanie piszcie na mój mail na pewno odpowiem.
pozdrawiam[/quote]
A co to ma wspólnego z railsami? Niech ktoś wywali ten spam.
Jeśli to jest zrobione w Railsach, to porażka straszliwa pod kątem routingu i REST, a ja jestem najlepszym programistą Ruby w Warszawie
Obstawiam PHP. Szanowni?
PS. Ale ścieżki naprawdę niszczą
Tez mysle, ze PHP. Wnioskuje na podstawie ofert pracy.
BTW moda na nazywanie wszystkiego iCosTam (za wyjatkiem Apple, bo jakkolwiek nie jest to uregulowanie prawnie, to zwyczajowo przyjelo sie, ze prawo opatrzenia nazwy produktu przedrostkiem ‘malym i’ wlasnie Apple sie nalezy) to IMHO wiesniactwo. Nie mam zamiaru nikogo obrazac, gratuluje wyboru marketingowcow oderwanych od ‘ciagle zmieniajacej sie’ rzeczywistosci w IT.
Moglem sobie nazwac firme 38signals
IMHO takie samo wieśniactwo ja bredzenie, że przedrostek ‘i’ przed nazwą produktu jest w imię jakichś bliżej nieokreślonych zasad należny tylko i wyłącznie tej sekcie.
Np takie IBM iSeries pojawiło się przed wprowadzeniem przez Apple iNazewnictwa.
Ze strony:
Wymagania techniczne:
PHP jak nic
Uuu, wysyłanie maili przez sendmaila. Srogo - chyba najbardziej dziurawy serwer maili wychodzących ever
Tomash: a czego u was używacie do maili?
W kwestii CMSów jeszcze. Jeżeli ktoś się interesuje merbem i modularnością pisanego softu, to polecam przyjrzeć się gluttonbergowi: http://github.com/lukesutton/gluttonberg/tree/master . Idea podobna do adva_cms, czyli sama aplikacja, to właściwie sklejenie funkcjonalności, która leży sobie w slices - jak chcesz coś mieć, to dołączasz potrzebne slice’y, a resztę piszesz sam w aplikacji.
Polecam też prezentację “Learning from Django” z merbcampa: http://merbcamp.com/video
A… i jeszcze wspomnianą w prezentacji “reusable django apps” - media.b-list.org/presentations/2008/pycon/reusable_apps.pdf
Rozumiem, że to tylko dlatego, że obecnie więcej siedzę we Wrocku niż w Warszawce?