Tylko vim.
może już kiedyś pisałem, ale textmate 2 rządzi
Ostatnio VIM, chociaż z kolegą zmieniamy edytor średnio 3 razy w miesiącu (vim, emacs, sublime, redmine). Ale nasza obecna konfiguracja vima bardzo przypadła mi
Podbijam.
Korzystacie z RubyMine? Warto?
Obecnie wszystko robię w SublimeText3 (który jest dla mnie OK), jednakże rozważę alternatywę jeśli przyspieszy ogół mojej pracy.
Działam na Thinkpadzie T420 i RubyMine pod Win7 mi troszkę mulił - zastanawiam się jak z wersją linuxową.
Pozdrawiam,
MR
A masz SSD? Jeśli nie, to będzie przymulał również na linuxie, mam zazwyczaj otwarte ~4 projekty i na lapku z HDD zdarza mu się przyciąć, na drugim z SSD chodzi tak jak powinno.
Do Ruby tylko RubyMine!
Forumowa nekromancja ma się dobrze - jak przeczytałem pierwszego posta, to sobie pomyślałem OMG, ktoś teraz pracuje w Aptanie? A potem zobaczyłem datę - rok 2006. Są nawet jakieś wzmianki o Railsach 1.1.6 i Rubim 1.8.5. Nostalgia.
A co do edytora - to Vim chyba od początku (czyli już prawie 8 lat) + irb, które zastępuje dokumentację (bo po co ją czytać, jak można sprawdzić czy dana metoda istnieje i jak działa?) + github do czytania API/dokumentacji nieznanych projektów + konsola, do wszystkich pozostałych rzeczy (typu git). To proste kombo jest szalenie szybkie, nie wiesza się, nie zjada ramu, mówiąc krótko - po prostu działa.
Ja bym zaryzykował stwierdzenia, że zamiast githuba teraz modny jest GitLab
Ale i tak zapewne masz rację, bo znakomita większość open source jest jednak na githubie.
GitLab jest raczej nie tyle modny, co po prostu daje za darmo prywatne repa, sam trzymam tam kilka
@addendum Miałem na myśli raczej własne instancje per firma. Wychodzi trochę taniej niż Github Enterprise
To w takim przypadku też jest tak istotny czynnik mody*? To powinna być raczej czysta kalkulacja, jak zresztą sam napisałeś.
Nie czepiajmy się słówek.
Jeśli już musisz, to miałem ma myśli modę - pojęcie znane Ci pewnie ze statystyki. Uzyłem słowa “modny”, żeby zasygnalizować trend, nie dominację GitLaba względem Githuba
Omg, gdzie Ty tam widzisz czepianie się? Nie widzę sensu rozstrząsania tego, bo cała ta ‘dyskusja’ jest warta mniej, niż wklepanie tych literek. Skoro taki jesteś drażliwy, to ok, będę pamiętał na przyszłość żeby pisać odpowiednio.
Ku chwale nekrofilii
Vim i Sublime Text 2.
Vim’a się trzeba nauczyć, to fakt. Szczególnie jego tryby pracy i całą klawiszologię. Doposażyć w kolorowanie składni, command-t do szybkiego otwierania plików, podpowiadanie składni i kilka skryptów (np. do automatycznego wykonywania spec-a skojarzonego z danym plikiem czy do szybkiego wstawiania hashrocketa). Zaleta jest taka, że w powiązaniu z t-muxem można mieć całe IDE w jednym oknie terminala.
Co mnie dobija w vimie:
- lata przyzwyczajenia, że do zapisywania jest Ctrl-S (de facto standard) a nie eskejp, dwukropek, wu.
- niewygodne przełączanie między kilkoma otwartymi plikami, wiem, że można zapamiętać numer bufora i zrobić np. eskejp-dwukropek-be-sześć, ale mysz mam pod ręką, łatwiej kliknąć w zakładkę,
- trudniejsza edycja (zaznaczanie, kopiowanie, wklejanie) tekstu.
Dlatego: - vim do szybkich fixów, pracy z małą ilością otwartych plików (np. jeden model + spec, jeden widok), albo czasem z premedytacją, żeby się nauczyć nowych rzeczy i nie zapomnieć dotychczasowych,
- sublime jednak przez większość czasu.
RubyMine + Vim + pry
RubyMine do codziennej pracy, ma dużo umilaczy + pełną inspekcję kodu (js też). Na mba działa płynnie (zwykle mam kilka projektów otwartych i uruchomionych jednocześnie).
vim do szybkich fixów
pry - do testowania/podglądu metod
#1 Vim + pluginy (tylko Ruby on Rails)
#2 Intellij (wszystko inne)
+1 dla vim
+1 dla RubyMine
+1 dla pry
+1 dla zsh (pluginy)
+1 dla tmux
Nie warto - RubyMine + T420 + Ubuntu - dziala bardzo wolno… Duzo szybciej dziala juz Aptana
Ja na T420 korzystam z Sublime Text + konsole - najszybsze polaczenie.
Mam te przewage, ze zmienilem sprzet na T420 w momencie migracji z innej technologii do Ruby/RoR, wiec testowalem wszystkie mozliwe IDE - i na szczescie wiekszosc dzialala wolno (o ironio), wiec odkrylem Sublime Text