Niestety nawet dobry sprzet przy Ubuntu (zakladam, ze podobnie jest na innych dystrybucjach) duzo nie pomaga przy RubyMine… Co prawda sprawdzalem to poltora roku temu, pozniej rok temu - moze cos sie zmienilo
kup sobie ssd i RubyMine będzie włączać się szybko. Przewagą RubyMine nad innymi edytorami jest to, że ma wszystko już upchane i żadnych dodatkowych wtyczek nie trzeba instalować, jak w przypadku chociażby vima.
Chodzi o dzialanie, nie wlaczanie - i nie przekonuje mnie jednak kupowanie dysku, aby edytor dzialal porownywalnie z Eclipse - bo jednak nie ma chyba szans, zeby dzialal z predkoscia Sublime Text
Co Ci wolno działa?
Masz rację, Sublime to EDYTOR. Spisuje się do tworzenia jakiś mniejszych skryptów lub edycji pojedyczego pliku, ale w pracy z frameworkiem potrzebne jest IDE. Po się przełączać pomiędzy 23424 oknami, skoro wszystko mam w jednym miejscu?
Próbowałem przez jakiś czas używać sublim text, niestety bez dodatkowych pluginów, które musiałbym poinstalować do komfortowej pracy, nie dało się tego używać.
Na razie jestem na początku dużego projektu i wystarcza mi Sublime Text, który jest świetnym edytorem, ale co będzie dalej?
Otwieranie plikow, przelaczanie pomiedzy zakladkami, wyszukiwanie.
Pamietaj, ze wolno to pojecie subiektywne
Ja nie chce prowadzic wojny, nie jestem wyznawca Sublime
Zwyczajnie opowiedzialem swoje przejscia z zestawem: T420 + Ubuntu + RubyMine/Sublime
Kazdy wybiera to, z czym mu wygodniej, zawsze warto sprobowac wielu opcji.
Napisz coś więcej, oczywiście w pełni subiektywnie, jak to się objawia bo ciężko mi to pojąć.
Np - po kliknieciu na plik, otwieral sie on i pojawial w 1,5-2 sekundy, przechodzenie pomiedzy zakladkami - okolo 1-1,5 sekundy od skrotu klawiszowego do wyswietlenia sie strony, zaznaczenie wiekszej ilosci tekstu - czasem zastygal, przeszukiwanie - dzialalo dosc wolno. Calosc dzialala jakby w slow-motion.
Podobne uczucie mam gdy zamieniam Nexusa lub iPhone’a na HTC Desire mojej zony chocby na chwile
Gdy go testowalem, na ich forum czy w sieci duzo pojawialo sie podobnych glosow, niestety zadne rozwiazania nie pomagaly.
Jak słaby komputer musisz mieć, aby doświadczać takich lagów? Siedzę na korpo sprzęcie wartym może tyle co telefon i wszystko działa ślicznie…
To co opisał to właśnie efekty pracy na HDD, a gdyby miał tylko 4 GB ramu to tym bardziej nic dziwnego. Możliwe też, że używa OpenJDK, z którym faktycznie RubyMine działa średnio,
Odpowiadalem na pytanie o RubyMine i T420, ja mam wersje http://www.laptopmag.com/review/laptops/lenovo-thinkpad-t420.aspx z 8 GB RAM-u, nie jest to super konfiguracja, ale np Football Manager dziala plynnie
Albo JVM skopany albo system plików - tam na początku w Messages jest monit o dodanie czegoś dot. plików do .bashrc.
Podobnie jak @fizzlebubble u mnie nawet na core2due bez ssd nie było żadnych lagów.
W sumie jak tak rozmawiamy, to przypomnialo mi sie, ze sprawdzalem RubyMine tez na macbooku pro mojej zony (wersja bez SSD, chyba wlasnie 4 GB ramu) jakos na poczatku 2013 i wydawalo mi sie, ze dziala jeszcze wolniej.
Mozliwe, ze teraz wszystko dziala lepiej, w szczegolnosci z SSD - ja przedstawiam swoje doswiadczenia…
Dokładnie, wszystko kwestia posiadanego sprzętu i upodobań. Ja na swoim MacBook Pro 8GB, late 2013 z SSD używam RubyMine i jedynym mankamentem jego jest to, że ciągnie trochę baterii. Ale coś za coś.
Jest opcja włączenia ‘Battery save mode’ w prawym dolnym rogu : )
Ja uważam, że warto poświęcić trochę czasu i przerzucić się na vima bo:
- jest szybki
- fajnie obsługuje się bez myszki
- ma dużo pluginów
- można sobie wiekszość operacji zmapować na klawisze - i nie chodzi tu o sktóry do predefiniowanych akcji ale wlasne komendy.
- mogę sobie go w tmuxie uruchomic i nawet jak zamknę terminal to zawsze mogę do niego wrócić.
Osobiscie nie polecam używania gotowych konfiguracji do vima lepiej samemu sobie zbudować bo inaczej za dużo na raz będzie:)