A może by tak przerz przeglądarkę?
Edit: po spojrzeniu na zakłądkę “pricing” nie widzę sensu w testowaniu appki
A może by tak przerz przeglądarkę?
Edit: po spojrzeniu na zakłądkę “pricing” nie widzę sensu w testowaniu appki
Właśni dostałem się do bety atom.io. Zobaczymy co ludzie z Github’a (a to jednak Rubyiowcy) stworzyli
Są jeszcze jakieś godne polecenia Web IDE do RoR?
popieram
jest mega szybki
na początku próbowałem emacs’a ale vim jest bardziej intuicyjny i od razu wchodzi w palce
I jak wrażenia?
Dużo jeszcze pracy nad nim jest wymagane, ale jest to jeden z bardziej “edytowalnych” edytorów z jakich korzystałem. Pod względem wyglądu można go zmodyfikować właściwie dowolnie. Funkcjonalnie natomiast również jest nieźle (jest np. wstępna implementacja konsoli).
Jeżeli będzie dobre wsparcie ze strony programistów, to będzie miał ciekawą przyszłośc.
Atom jest póki co jedynie ma Mac, więc mogę komuś przekazać zaproszenie do bety.
EDIT: już nie mam zaproszenia.
Również mam jedno zaproszenie jeżeli ktoś jest chętny.
VIM…
Przedtem był Eclipse, Kdevelop, Anjuta, Geany, Codeblocks, SublimeText2 i pewnie kilka innych.
Kiedy zastanawiałem się czy ST2 jest wart $59 zobaczyłem
Welcome to Vim by Derek Wyatt i inne jego screencasty.
Po co przepłacać jak nie widać różnicy… w funkcjonalnościach oczywiście. A VIM plus xoria256 też cieszy oko.
Dzięki za linka. To video wymiata - aż sam się zacząłem zastanawiać nad przesiadką z TextMate’a.
Sprawdziłem samemu i nie uważam, żeby ten edytor jest warty rozważenia przesiadki z TextMate’a (przynajmniej na razie) - brak chociażby osobnych ustawień odnośnie white space’ów w zależności od języka (np. 4 spacje dla PHP, 2 dla Rubiego i JS).
Dodatkowo ten edytor to praktycznie chodząca przeglądarka. Wszystkie okna zbudowane są przy pomocy HTMLa. Patrząc na to pod względem wydajności nie wydaje mi się, że jest to najlepsze rozwiązanie.
Jak najbardziej, na tą chwilę brakuje mu jeszcze wielu elementów ale to BETA (dodatkowo jeszcze zamknięta).
Hmm… nie bardzo wiem dlaczego tak zakładasz? Dlaczego to miałoby pogorszyć jego wydajność? Sprawdzałem działanie na plikach około 1,5k lini i szło gładko, tak szybkie skakanie po pliku jak i wyszukiwanie zawartości. Duży projekt również działa dosyć szybko, przynajmniej nie odniosłem wrażenia, że UI go w jakiś sposób spowalnia.
Zdaje sobie sprawę, że nie jest to stabilna wersja, ale weź pod uwagę, że TextMate 2 też nie nie osiągnął 1.0.
A jak wyglądało zużycie pamięci podczas takich testow? Może to moje osobiste wrażenie, ale na macu z 8GB ramu i zwykłym HDD ten edytor wydawał się być wolniejszy niż Sublime albo TM2.
Z TM2 nie korzystałem, więc mogę porównać jedynie do jedynki i różnicy diametralnej nie ma.
Ja testowałem/testuję na MB z i7, 8GB i SSD ale to nie powinno mieć takiego przełożenia.
W załączeniu screeny z ilością otwartych zakładek i zuzyciem (ram, procesor)
RubyMine deklasuje wszelkie IDE do Ruby. Ma najbardziej zaawansowaną analizę kodu on-fly, refactoring i cała masę dodatkowych możliwości. Używam na OSX i na Win7. Co z tego że vim jest szybszy, skoro RubyMine potrafi wyłapać takie subtelne rzeczy, że wart jest każdych pieniędzy.
Wiesz że właśnie porównałeś IDE do edytorów tekstu i stwierdziłeś że IDE jest lepsze od edytorów tekstu bo oprócz edycji tekstu oferuje jeszcze funkcjonalności typowe dla IDE?
Na razie do nauki Rubiego używam edytora SciTe, ale jest trochę męczący, więc lada dzień przesiądę się na polecanego mi przez Was Sublime Text. Oba edytory mają problem z wyświetleniem okna do wprowadzenia tekstu za pomocą komendy gets.chomp
, ale znalazłem rozwiązanie tego problemu w przypadku Sublime Text, np. tutaj stackoverflow. Próbowałem też Geany (on nie ma problemu z obsługą gets.chomp), ale za to ogólnie jest jakiś dziwny. O RubyMine naczytałem się sporo dobrego, ale cena 89 Euro + Vat, jest trochę za duża jak na kupowanie czegoś (na razie) tylko do nauki języka.
No bo jest lepszy praktycznie we wszystkim, poza lekkością i szybkością typową dla edytorów.
To dyskusja akademicka.
Jest lepsze poza:
Trochę tego jest, chociaż zgodzę się, że jako IDE jest do Rubiego najlepsze.
Nie taka akademicka. Największe znaczenie dla produktywności to nie szybkość odpalenia aplikacji, ale szybkość refactoringu, wyłapywanie w locie drobnych błędów i analiza kodu, dobry debugger itp. Developing to w dużej mierze nieustanny, ciągły refactoring i przekształcanie kodu.
Co do przenośności, RubyMine jest tylko okrojoną wersją IntelliJ IDEA który obsługuje wszystkie języki.