Witajcie koledzy i koleżanki Ok, temat ten jest nawiązaniem do końcówki tematu
http://rubyonrails.pl/forum/p40753-Dzisiaj-15%3A28%3A55#p40753
Jest pomysł organizacji szkolenia/serii szkoleń online (po kosztach) pod kątem Ruby & RoR dla społeczności tego forum i potrzebne są Wasze sugestie.
-
Trzeba zadecydować, czy organizacja szkolenia ma sens i ilu by było chętnych.
-
Trzeba zadecydować, czy szkolenie ma być jedno “Ruby & RoR”, czy podzielone na kilka szkoleń “Ruby”,“RoR”, “aplikacje Desktop” itd. (jakkolwiek sobie wymyślimy)
-
Trzeba wstępnie scharakteryzować Szkoleniowca, którego byśmy wybrali. Czy wykładowca, czy licencjonowany trener, czy ma mieć możliwość wystawiania wiarygodnych certyfikatów. Albo, czy wystarczy szkoleniowiec, który dobrze przekazuje informacje i nie prowadzi specjalnie szkoleń, ale za to ma x lat doświadczenia. W zależności od wyboru rangi szkoleniowca, cena jego wynajęcia będzie rosła/malała.
-
Określenie wyboru szkoleniowca: czy ma być niejawne(zgłoszenia chętnych są wysyłane do mnie i na bazie Waszej opinii wybieram właściwą osobę), czy jawne (osoba chętna do prowadzenia szkolenia reprezentuje swoje kompetencje i kwotę, którą chce otrzymać tutaj na forum, gdzie community w drodze głosowania podejmuje wybór)
-
Określenie formy samego szkolenia:
a)czy kilka dni z rzędu, czy rozbite np. do dwóch/trzech miesięcy
b)w weekendy, czy w dni robocze
c)czy w stylu virtualstudy.pl, czy w stylu tego Pana:
http://www.youtube.com/watch?v=1lgu_l4oe8c&list=PLSXDqiI4sC5NinJXEoYH6FYQ7vtIO8IPF -
Ewentualne określenie odpowiedniego webinaru(aplikacji do prowadzenia tego typu szkoleń)
Jako firma organizująca szkolenie, chcę aby było one zorganizowane po kosztach, czyli po określeniu wstępnej ilości chętnych, ceny za wynajęcie szkoleniowca i webinaru - po tych ustaleniach ustalona zostaje kwota za uczestnictwo (koszta : ilość chętnych = kwota za udział).
Szkoleniowiec oczywiście by dostał legalną umowę, czyli bez lęku o problemy z US.
Co do mojej firmy to link do strony: www.alpha-solutions.pl. Za niedługi czas strona zmieni swój charakter i szatę graficzną.
Firmę założyłem w styczniu, więc jest nowa na rynku i jej celem jest właśnie organizacja szkoleń w taki sposób.
Mam trochę (może nawet trochę więcej)doświadczenia z tego typu sprawami i myślę, że to fajny pomysł i warto zobaczyć Przynajmniej sprawdza się w USA.
Dziś też rozmawiałem z księgową i poinformowała mnie, że nie mogę zorganizować szkoleń po samych kosztach, tym bardziej stratach, ponieważ inne firmy mogłyby oskarżyć mnie o nieuczciwą konkurencję i zażądać zadośćuczynień za poniesione straty(takie prawo).
Dlatego jeżeli dojdzie do szkolenia, zastrzegam sobie prawo do pobrania prowizji w kwocie nie przekraczającej 400zł za szkolenie, gdzie wszelka nadwyżka powyżej tej kwoty będzie pokrywała częściowo koszta kolejnych szkoleń
Zapraszam do dyskusji i może uda nam się coś zorganizować razem.
Jeśli ktoś jest wstępnie zdecydowany na takie szkolenie, to niech da znać tutaj, albo na priv.
[edit]
Zapomniałem dodać, że przy odpowiedniej ilości chętnych i dobrej organizacji są realne szanse, że kwota szkolenia będzie się mieścić w granicach 100zł, a nawet mniej. Jeżeli znajdzie się sponsor (o to też będę się starał), to kwota wyniesie np. symboliczne 10zł.