Petycja do Białego Domu o stanowisko ws. Smoleńska PILNE i WAŻNE

Pomysł dobry. Film jest przełomowy bo niedwuznacznie tłumaczy rzeczywistość w której się obracamy, dlatego pozwoliłem sobie odgrzać kotleta. Ubolewam, że nie potrafimy (tu i szerzej - jako społeczeństwo) rozmawiać o polityce. Niestety wszyscy bardzo na tym tracimy.

Owocnego dnia!

[quote=mleszcz]Od wczoraj w kioskach z Gazetą Polską (tygodnik) przełomowy film o zamachu na Prezydenta Polski w Smoleńsku 10 kwietnia 2010 roku.
http://vod.gazetapolska.pl/3077-anatomia-upadku-nowy-film-anity-gargas
Polecam![/quote]
Ajajaj… Smoleńska narracja władzy rozsypuje się w proch. Już jutro Anatomia upadku w pubicznej telewizji.

Anatomia upadku to dokument narzucający teorię spiskową, natomiast dokument wyemitowany przez national geo oparty został tylko o raporty. Zwolennicy zamachu powiedzą, że pierwszy to sama prawda, a drugi to manipulacja, natomiast pozostali odwrotnie. Po co drążyć ten temat? po co media o tym piszą? jeżeli tyle energii, zasobów i kasy zainwestowaliby w pomoc innym (albo lepiej sobie) to może nawet udałoby im się zrobić coś DOBREGO dla społeczeństwa. No tak… zamach brzmi atrakcyjniej niż błąd, wypadek czy whatever

Jakoś Gomułką zaleciało… A bardziej serio to te wszystkie teorie o bombach, wystrzałach, rozpylanej mgle, zamachu (sorry, nie orientuję jaka jest aktualnie ta “prawdziwa prawda”) można podsumować jednym cytatem z prezesa: “Nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne”.

“Smoleńska narracja” ma się rozsypać od… filmu? Tzn. film jako rzetelne źródło wiedzy? Bądźmy poważni.

Rozmawiają dwie krowy:

• Wiesz co, zdaje mi się, że oni nas karmią tylko po to, żeby pić nasze mleko, a potem nas zarżną i zjedzą…
  • Odpuść sobie te swoje teorie spiskowe! Całe stado się z ciebie śmieje!

Dobra, dobra, ale trzeba przyznać, że ten film National Geographic koszmarnie nudny był. Mało szczegółów, jakieś takie miałkie. Inne im dużo lepiej wychodziły.

Fajny jest ten wątek, bo od 6 stron nie wiadomo o czym tak naprawdę jest ;]

Może coś o związkach partnerskich :)?

O cholera, faktycznie już 6 stron natrzaskane. Nieźle. :wink:

Moim zdaniem ogólnie kto traktuje NG lub Discovery jako źródło wiedzy, ten sam sobie szkodzi. :slight_smile:

Moim zdaniem ogólnie kto traktuje NG lub Discovery jako źródło wiedzy, ten sam sobie szkodzi. :)[/quote]
Ja tylko Kuchnię+ traktuję jako źródło wiedzy, a Ty?

Im więcej różnych źródeł wiedzy tym chyba lepiej , aczkolwiek NG czy Discovery mają troszkę rzetelniejszych redaktorów niż redaktorzy Faktu lub Macierewicz.

Moim zdaniem ogólnie kto traktuje NG lub Discovery jako źródło wiedzy, ten sam sobie szkodzi. :)[/quote]
Ja tylko Kuchnię+ traktuję jako źródło wiedzy, a Ty?[/quote]
Kanały sportowe i z pewnymi zastrzeżeniami “Jeden z dziesięciu”. :wink:

Przecież polska prokuratura właśnie obaliła główną tezę pseudo raportu MAK/Miller o naciskach Błasika. Człowieku…

Rzetelnością nazywasz wypuszczanie tak płytkiego (nie uwzględniającego wątpliwości światowej sławy naukowców) pseudo dokumentu dla milionowej publiczności? Toż to sowiecka propaganda w najczystszej postaci.

Jest to jedyna na świecie katastrofa lotnicza, w której wydano wyrok bez zbadania wraku! Czy to nazywasz rzetelnością?

Zadziwia mnie stopień indoktrynacji w tak wydawałoby się kumatej społeczności.

Będą milionowe odszkodowania za ten film NG jeśli go nie zdejmą i ten pseudo dokument pójdzie szerzej w świat.

Dzisiaj masz chłopie okazję przejrzeć na oczy i obejrzeć “Anatomię”.

Tak, ale na temat kozic górskich.

Tematyka tego filmu to nie było dla nich ani „national” ani „geographic”, więc czego się można było spodziewać?

@sharnik: Tego , że zanim nakręcą jakiś film nazbierają troszkę faktów zamiast wymyślać teorię. Nie oglądałem filmu i jakoś mnie nie ciągnie także co do samego filmu wypowiadać się nie zamierzam, ale i tak mam wrażenie że dokumenty na jakikolwiek temat kręcony przez ludzi którzy mają “we krwii” kręcenie filmów dokumentalnych opartych na faktach będą rzetelniejsze (może nie tak ciekawe jak teorie spiskowe rodem z Prison Break) niż filmy/artykuły/wypowiedzi ludzi którzy większość swoich teorii opierają na emocjach (raczej skrajnych) , a w dyskusjach używają argumentów w stylu “bo tak”, “bo jestem prawdziwym Polakiem”.

@Mleszcz: spoko, tak jak pisałem wyżej nie twierdze , że ten film to sama prawda etc bo tak jak mówiłem nie oglądałem go i nie mam ochoty. Z drugiej strony piszesz , że któraś z teorii raportu MAK/Miller została obalona. Chcesz przez to powiedzieć , że wszystkie teorie Macierewicza i spółki zostały potwierdzone? Przyznaje , że nie śledze tematu zbyt dokładnie , bo troszkę zbyt skrajne emocję wzbudza ten temat żeby łatwo było znaleźć gdzieś stonowany spokojny artykuł na ten temat. Jeżeli znasz jakieś ciekawe fakty , i potrafisz je przedstawić mi bez oburzania się i obrażania kogokolwiek to naprawdę bardzo chętnie to przeczytam/wysłucham, i może w końcu uwierzę w to , jakto “nasi wrogowie” zyskali na tej katastrofie/zamachu.

@Lypa: ehm, jakie można mieć zastrzeżenia do 1 z 10 ?
Pozdrawiam

Może się zdziwisz, ale (rzadko bo rzadko) zdarzają im się błędy rzeczowe. Na przykład bezwymiarowa liczba macha była tam przedstawiona jako jednostka prędkości. Tego typu niuanse.
Poza tym, mój ulubiony teleturniej, bodaj jedyny obecnie w Polsce, który da się oglądać. Ba, nawet raz tam wystąpiłem - i planuję jeszcze tam wrócić. :wink:

O to gratulacje ;] W ogóle forma , poziom pytań oraz często uczestników no i oczywiście prowadzący czynią ten program … zajebistym ;]

zgadzam się ! tylko teraz doszły pytania z wiedzy o unii co jest debilne, również wystąpiłem ale szans powrotu raczej nie ma teraz kolejki są na 3-4 lata :slight_smile:

Racja. Wątek jest o petycji (sprawdziłem). Petycję podpisało 31,317 osób, odpowiedź przedstawiciela rządu USA jest mnie więcej taka: “Przykro nam, tu są linki do raportów strony Polskiej i Rosyjskiej”. Polityka USA wobec sowietów “na kolanach”!