Planeta

Lubię często sobie poczytać blogi, zwłascza te technologiczne, gdyż jest dość szybka droga rozpowszechniania się wszelkich nowinek, które często warto wypróbować i pomyślałem, że brakuje mi Polskiej Planety Rails, która by agregowała wpisy związane z tą tematyką. Jest coś takiego dostępne a jeśli nie, to może spróbujemy postawić ?

(wpis powstał w tej kategorii, gdyż do każdej innej pasował jeszcze mniej)

Pomimo, że w zasadzie jestem nowy (jak prawie wszyscy w Polsce?:P) w świecie Rubiego i Railsów to jestem jak najbardziej za. Zależy mi na promowaniu Rubiego. Polska społeczność na razie jest bardzo mała - trzeba więc coś z tym zrobić :). Blogi tematyczne to dzisiaj (tak mi się wydaje) najlepszy sposób na promowanie (zarówno się jak i tego o czym się pisze). Sam zresztą założyłem bloga i zamierzam pisać głownie na temat R/RoR. Jestem jak najbardziej za. Chętny do pomocy także jestem (jeśli tylko spełnię oczekiwania:) ).

Rowniez uwazam ze polska planeta ruby to dobry pomysl - jest pare naprawde ciekawych blogow, chociazby (wymieniam te, ktore znam i regularnie odwiedzam) :

Po przeczytaniu dwoch Twoich wpisow stwierdzam, ze na Twojego bloga tez bede zagladal :slight_smile:

http://blog.razorjack.net/ - przeoczylem w liscie RSS pozycje obowiazkowa, idealny jesli chodzi o nauke / powtorke wiedzy o Rubym

RazorJack bardzo dobrze pisze. Chyba pierwszym polskim blogiem o Ruby/Rails był blog Stifflog, ale niestety on pisze mało, a R. już wcale.

Dzięki wielkie za wpisy. Już zacząłem szukać miejsca na planete. Wygląda na to, że skoro wszyscy są za to nie pozostaje nic innego jak tylko ją utworzyć. Czekam na ewentualne dalsze propozycje miejsc, które mogłyby zostać tam dodane.

planeta.rubyonrails.pl jest dostępna (tak btw.)

Jeśli chcesz hostować na zewnętrznym IP mogę je przypisać do tej domeny.

Miejsce na koncie gdzie teraz hostowana jest rubyonrails.pl też znalazłoby się. Jestem gotów zainstalować soft, który miałby to obsługiwać, chociaż z drugiej strony może dałoby się podłączyć plugin do typo na weblog.rubyonrails.pl do robienia agregacji newsów i wystawić to jako planeta.rubyonrails.pl ?

Sprawdziłeś czy można podłączyć ten plugin pod typo?

W sumie agregację newsów można szybko zrobić na Yahoo Pipes. Potrzebowałbym tylko jakiegoś przyjemnego frontendu :slight_smile:

(Czegoś co wyświetli RSS i będzie miało wbudowane keszowanie, znacie coś takiego ?)

Nie znam takiego plugina pod typo, łatwo coś takiego napisać ale u mnie ostatnio ciężko z czasem, znajdą się chętni ?

Przepraszam za zaśmiecanie tematu, ale nie znalazłem innego odpowiedniego - a i brak pomysłu, gdzie taki założyć.

W każdym razie, czy ktoś prowadzi spis polskich stron opartych o RoR? W środę dokonaliśmy ze znajomym oficjalnego otwarcia naszego e-sklepu, napisanego przeze mnie od początku do końca w Railsach. Znaczy, pochwalić się (i Railsy) chciałem :wink:
Adres: http://bitspudlo.com/

Stworzyłem planetę :slight_smile: Nim ją upublicznię chciałbym jednak byście zamieścili tutaj linki do RSSów odpowiednich waszym zdaniem blogów. Bardzo proszę o podawanie linków od razu do odpowiednich wpisów tyczących się Ruby tudzież Ruby on Rails. Nie chcielibyśmy mieć planety by indeksowała ona wpisy o życiu osobistym i śmierci kota, któregoś z nas (od razu zaznaczę, że nie mam nic do kotów). Nie wiem jak z niektórych systemów blogowych wyjąć z RSSów wpisy tylko z danej kategorii, wiem jak to zrobić w wordpressie :-), dlatego proszę was uprzejmie by (wiem, że się powtarzam) linki były tylko do rssów z odpowienich kategorii.

Jak tylko rssów będzie z conajmniej 5 i planeta będzie jakoś w miarę wyglądać, upublicznymy jej adres ku chwale wszystkiego :slight_smile: Raz jeszcze czekam na propozycję.

a jak wyciągnąć z WP konkretną kategorię ?

Ja ostantnio u siebie zebrałem trochę linków http://jabba.pl/seban/id/9975

/index.php/category//feed

Ogólnie wejdz w kategorię jakiegoś blogu na wp i na końcu adresu dopisz “feed”.

to ja zgłoszę się na ochotnika

póki co nasmarowałem jednego posta :wink: ale od czegoś muszę zacząć.

http://shabo.ath.cx/category/moje-ruby-on-rails/feed

A co z blogami, które w 90% są o ruby i railsach? Czy taki blog może pójść w całości? Czy też dodać 2 osobne feedy z kategorii ruby i rails? (tak, chodzi o mojego bloga;) )
Kiedy i gdzie będzie można zobaczyć planetę online?

Cos ostatnio niewiele dzieje się na forum. Na, grupie pl.comp.lang.ruby także…

Ja bym za stworzeniem oddzielnego feed’a - niech na planete leci faktycznie tylko to, co jest z punktu widzenia odbiorcy istone (ruby, rails). Jak ktos uzna ze inne wpisy (nie z kategorii) tez sa ciekawe, to moze sobie dopisac do czytnika rss calego bloga

Ok, w sumie masz rację :-). Zrobię najwyżej w yahoo pipes feeda łączącego kategorię rails i ruby (bo jogger nie umożliwia tego).
A tak w ogóle na jakim etapie jest planeta? Panowie, trzeba rozruszać trochę ludzi bo strasznie małe zainteresowanie jest Rubim w Polsce :-).

W kraju, gdzie premier nie ma własnego konta w banku a niebieski Teletumbiś jest potencjalnym gejem, nie jest dziwne, że nowoczesna technologia jest pasją wyłącznie grupki zapaleńców. Sam wiem jak było na studiach - o PHP miałem 3h zajęć w całym roku, natomiast wcześniej cały semestr uczyli nas Prologa… Ale to tak OT. Choć uważam, jest społeczność jest większa, tylko nie ujawnia się do końca. Myślę, że planeta będzie silnym punktem polskiej społeczneści rubiego.