Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak uruchamiać aplikacje RoR na serwerze nginx zamiast standardowego WEBrick (tak od podstaw) ? Jeśli ktoś byłby tak miły i powiedział mi jak to skonfigurować, byłbym wdzięczny. Tak, tak korzystam z Windowsa, mam nadzieję, że nie jest to problem (nie wchodźmy w dyskusje jaki system jest lepszy, bo to niekończąca się wojna, która de facto nie ma sensu, Ruby działa wszędzie). Znalazłem w internecie tutorial sprzed 4 lat jak to zrobić ale okazało się, że wszystko jest już totalnie nieaktualne.
Nginx to serwer http, skoro na linux wystarczy doinstalować Phusion passenger żeby to działało to chyba jednak da się ? Tak jakby na apache nie móc aplikacji Django postawić, trochę by było dziwnie
Pewnie, że wystarczy. Ale chodzi o naukę czegoś nowego po prostu wiem, że mogę używać samych podstawowych konfiguracji. Tak samo można cały czas sqlite używać, które również w 98% przypadków wystarczy, a jednak chciałbym w następnej kolejności używać Redis i/lub postgresql.
@Malwurf radze zapoznać się dokładniej czym jest nginx zanim zaczniesz coś na nim ustawiać, nginx jest prostym serwerem http: “nginx [engine x] is an HTTP and reverse proxy server, as well as a mail proxy server”, nginx nie jest kombajnem jak apache.
Dlatego właśnie nie chcę korzystać z Apache Ale jak nikt mi nie chce pomóc, to szkoda Najlepiej jest się uczyć w praktyce, a zamiast pomocy dostaję “złote” rady żeby z tego nie korzystać
konfiguruje dla klientów vps’y linuxowe no jednym z powodów może byc to, że nie umie tego robić pod windows na necie znajdziesz duzo materiałów na ten temat więc nie chciałbym się wymądrzać
Szanuję Linux Ale wykonuję dużo małych graficznych prac, których nie byłbym w stanie zrobić na tym systemie ze względu na jego ograniczoną liczbę aplikacji. Do programowania nadaje się świetnie, ale jeśli ktoś chce robić różne rzeczy w tym bardziej multimedialne, linux staje się bezużyteczny. A windows ma te same możliwości plus obsługę większej ilości software, stąd właśnie “niestety” moje pytanie dot. konfiguracji nginx + ror na windows ale dzięki za odpowiedź
przeczytałem Twoje pytanie z uwagą zacznij też z “uwagą” czytać odpowiedzi innych wafcio czy sbl wiedzą co piszą i nie dawali Ci zdawkowych odpowiedzi. Zrozum, że nginxa używa się jako środowiska produkcyjnego a do pisania kodu używaj sobie nawet smartfona jak masz taki kaprys. Jeżeli chcesz używac nginxa komercyjnie MUSISZ opanowac linuxa, dlaczego? Nie chodzi o żadne święte wojny tylko o prostą matematykę, policz jakie sa wymagania obszaru dysku oraz pamięci dla obu systemów. Zastosowanie windows jest zwyczajnie nieopłacalne.
@Malwurf kolejny raz: na nginxie nie odpalisz aplikacji ruby do aplikacji ruby uzywa sie serwerów aplikacji a nie serwerów proxy, jakim jest nginx (w uproszczeniu)
Schemat wygląda tak, że aplikacje railsową uruchamia się na serwerze aplikacji (thin, unicorn, webrick, puma, …) póżniej masz ewentualny serwer nginx i dopiero wtedy masz internet.
@koprad nginxa nie tylko używa się na serwerze produkcyjnym, na developie nginxa na linuxie uzywałem do obługi domen dev, jak jeszcze pracowałem na linuxie.
@wafcio Nie denerwuj się już zrozumiałem różnicę. Mogłeś od razu napisać bardziej wyczerpującą odpowiedź na temat różnic napisać, to bym nie ciągnął niepotrzebnie wątku Napisałem w temacie “Zielona szkoła”, bo dopiero zaczynam zabawę w tym kierunku, w każdym razie dzięki za pomoc
Rozumiem że wychodzisz z założenia, że jak o czymś nie wspomniałeś, to nie oznacza że to nie istnieje. Masz racje nie ma słowa tylko, ale pisząc w ten sposób możesz nowicjusza wprowadzić w błąd. Ale to moje osobiste odczucie, które może być błędne.
Generalnie nginx nie stawia się na windowsie. Po prostu Nikt normalny o ile nie ma noża przy gardle nie deployuje po prostu aplikacji railsowych pod windowsem.
Co do linuxa i multimediów - jest sporo fajnych rzeczy - polecam np. Krita do grafiki
Co do samej dyskusji nt. nginxa i RoRa - ja osobiscie na swoim devserwerze mam zrobiona fajna strukture nginx:
MASTER (dzialajacy jako reverse proxy do instancji nginxow userow) <—> NGINX (html / php ootb) <–> THIN. Takie podwojne reverse proxy dla aplikacji railsowych.
No i instancje user-strict w nginxie sa tez spoko - user swoim panem, oczywiscie z ograniczeniami jesli chodzi o nasluchiwanie po domenach.