Witam. Odświeżę temat. Rozpoczynam działalność gospodarczą, nie jestem VAT-owcem.
Szukam wszędzie sposobu na rozliczanie się z US i nie mam pojęcia jak to zrobić.
Próbowałem to zrobić w ten sposób:
1/ piszesz na helpdesk i prosisz by oDesk podpisał z Tobą umowę, w odpowiedzi dostajesz PDF-a z podpisami prezesów, drukujesz to i regulamin oDesk i masz umowę, która jest wymagana przez Urząd Skarbowy
2/ pieniądze z oDesk przelewam bezpośrednio no konto firmowe i na tej postawie wystawiam fakturę, na fakturze jest informacja o kwocie w EURO, PLN i kurs wymiany, wszystkie te informacją są w danych o przelewie
Ale po napisaniu na helpdesk do Odesk, powiedzieli mi, że oni nie robią takich rzeczy i żadnej umowy nie podpiszą. Im się nie wystawia faktur. Niestety jeśli będę do każdego klienta pisał o dane, żebym mu wystawił rachunek to mnie wyśmieją.
Nie ma w tej chwilli na 100% pewnego sposobu jak to zrobić. Kiedyś oDesk pozwalał wysyłać do nich faktury, oni to ignorowali, ale przynajmniej można było pokazać, że te faktury się wysyłało. Od jakiegoś czasu już na to nie pozwalają (co ciekawe elance.com - które ma tego samego właściciela, jakoś potrafi to rozwiązać)
Najbardziej sensowne rozwiązanie (którego nie konsultowałem jednak ze skarbówką), wygląda tak:
oDesk przelewa Ci pieniędze
wystawiasz im fakturę na taką kwotę jaką przelali i z datą wysłania przelewu (faktury nigdzie nie wysyłasz, tylko zostawiasz u siebie)
piszesz do helpdesku oDeska żeby wysłali mi “act of acceptance” z tą samą datą i kwotą. To taki dokument, gdzie generalnie oDesk potwierdza, że się dla nich pracowało i ile się zarobiło. Oni wysyłają Ci szablon, podpisujesz, odsyłasz, i potem od nich dostajesz kopię z podpisem prezesa.
Nie wiem do końca ile wart jest ten ostatni papier, ale wiem, że niektórzy tego właśnie używają jako potwierdzenia pracy dla oDeska.
Dzięki za odpowiedź. No właśnie na ten moment rozwiązałem to w taki sposób:
Rozmawiałem z helpdeskiem i oni mi powiedzieli, że mogę na nich wystawiać faktury, jeśli chce to mogę im przesyłać na jakiegoś tam maila ale oni ich nie potrzebują.
Więc pomyślałem sobie, że raz w miesiącu będę robił przelew z Odeska w EUR na konto i na taką kwotę wystawię fakturę z kursem na dzień poprzedzający wypłatę.
Nie wiem jeszcze czy ten ostatni dokument jest możliwy, bo pytałem czy jest szansa na jakiś dokument współpracy to powiedział mi, że nie, ponieważ praktycznie to oni tylko pośredniczą w całym przedsięwzięciu i że to powinno wystarczyć.
Zapytaj konkretnie o “act of acceptance”, jak z nimi korespondowałem o fakturach to wyszło, że to jedyny dokument jaki mogę otrzymać, ale co miesiąc wysylałem prośbę o niego i zawsze dostawałem bez problemu.
Arnvald dzięki wielkie. Mam jeszcze do Ciebie pytanie. Ponieważ w Act of acceptance kwota jest podana w dolarach, a na konto dochodzi w Euro. Jaką wystawiałeś fakturę? No bo ja to widzę tak, że wystawiam sobie fakturę na tyle i tyle Euro po kursie z dnia poprzedniego, a do tego w ramach uwierzytelnienia tej faktury mam ten Act of acceptance. Tylko, że skoro na konto wpłynęły mi Euro, a ten dokument mówi o dolarach…?
Szczerze mówiąc nie wiem jak to dobrze rozwiązać. Dużo wygodniejsza byłaby faktura w EUR. Może da się dostać z oDesk Act of Acceptance w EUR? Zapytaj czy jest taka możliwość.
Ja nie pomyślałem o tym wcześniej i wystawiałem faktury w dolarach, potem tylko księgowej musiałem wytłumaczyć, że faktura jest w USD a przelew w EUR, więc trzeba było robić dodatkowe przewalutowanie.
@Kuba muszisz pogadać z księgową. Praktycznie rzecz biorąc powinieneś wystawić fakturę w USD na dzień w którym wykonałeś zlecenie. Po czym rozliczyć różnice kursowe.