W sprzedaży od listopada 2006, ale już dziś Helion udostępnił opis i spis treści (http://helion.pl/ksiazki/cruby.htm) … w sumie nie wiem czego się spodziewałem, ale chyba poruszenia bardziej zaawansowanych tematów…
Edit:
Wtrące, że dość “przydatnie” zapowiada się tematyka książki: “80 sposobów na Ajax”
No ksiazka z cwiczeniami nie wyglada za bardzo zachecajaco , chyba ze to jest przeznaczone dla typowych “poczatkujacych” (nie chodzi tylko o RoR) ;-/
Ewentualnie ostatnie 3 pozycje ze spisu tresci moga sie na cokolwiek przydac, ale to wszystko w sumie jest w kazdym tutorialu, albo pdf’ie
Dodam, że podoba mi się podejście do tematu (za którym także obstaje), aby zacząć przygodę z frameworkiem od (dobrego) wprowadzenia do języka Ruby.
Dlatego jedana ksiązka do takiego tematu na pewno nie wystarczy, ale jakieś podstawy
nakreśli, za co należy się pochwała dla autora, a także za to, że jako pierwszy w Polsce podją się napisania książki o tej tematyce. Pozdrawiam.
Witam serdecznie!
Zachęcam do lektury “Ruby on Rails - ćwiczenia”. Książka jest jedynie wprowadzeniem, ale znajdziemy tam przykłady zastosowania wyrażeń regularnych czy Active Record lub AJAXa.
Chciałbym prosić o wyrozumiałość, gdyż w nieco większej części musiałem się skupić na formie książki, niż na tym co w posiadanym czasie mogłem przedstawić jako treść. Poza tym formuła ćwiczeń ogranicza autora w tym względzie.
Jednak sądze, że warto wydać te kilka złotych i ponarzekać na mnie i na zawartość książki. Książkę pisałem w czasie nauki Railsów, więc różne cuda mogą się dziać…
Chce także zapowiedzieć na styczeń/luty 2007 książkę “Język Ruby i środowisko Rails” wydawnictwa Nakom. Będą tam ciekawe przykłady zastosowania języka takie jak zadania z ACM ICPC oraz programowanie grafiki OpenGL. Railsy też oczywiście będą dość ciekawie opisane.
Dla tych, którzy chcą sobie poczytać już teraz o Rubym i Railsach polecam listopadowy numer Linux+. Będzie tam mój dość obszerny artykuł. Prawdopodobnie także w grudniowym ukaże się coś na ten temat i może to być tutorial wraz w filmami wideo.
Filmy te można już teraz zobaczyć na video.google.com pod zapytaniem “Ruby on Rails”.
Jakośc tych plików video jest bardzo słaba, jeśli jeszce pierwszy można obejrzeć, tak drugi to już porażka na całej linii.
Pisząc tutoriale rób to nie kopiując czegoś innego, a niestety twój tutorial to prawie kropka w kropke screencast z rubyonrails.org “Creating a weblog in 15 minutes”. I to jeszcze nieudolny.
Jeśli twoja książka będzie wyglądać ja te dwa tutoriale, to ja kupno książki sobie chyba podaruję. Nie po to się kupuje książki, żeby ponarzekać. Jeśli na wstępie zaznaczasz, że różne cuda mogą się dziać, to bardzo nisko świadczy o twym profesjonalizmie.
PS. Jak już się za coś bierzesz to nie na odwal się, aby tylko zarobić kasę!
Jakość tutoriali zawdzięczamy Google. Jeżeli ktoś chce, może dostać je na maila w pełnej jakości.
Co do książki. Merytorycznie jest poprawnie napisana. Z pewnych względów nie mogłem napisać o czymś bardziej zaawansowanych, ponieważ nikt by mi tego nie wydał. Helion to fabryka. Ogólnie tematy bardziej zaawansowane są bardzo mało popularne w związku z tym sprzedaż jest niewielka.
Jeśli chodzi o te przysłowiowe cuda… odwołuje to co powiedziałem. Raczej w ramach zaciekawienia i małej prowokacji o tym napisałem. No cóż prowokant ze mnie słaby…
to oczywiste, ze nie oplaca sie wydawac ksiazki po polsku obejmujacej zaawansowane tematy (co zreszta obserwujemy na rynku), ale chyba nie mowisz, ze mimo, iz znasz slabo RoR to bylbys sklonny taka pozycje napisac ?
Są na pewno lepsi ode mnie :). Kilka rzeczy w książce, których w praktyce przed pisaniem nie stosowałem okazały się być całkiem przyjemne w użyciu. Na przykład Action Mailer. Mam nadzieje, że Railsy nie okażą się jedynie Intranetowym zastosowaniem, bo chodzą słuchy, że z hostingiem są problemy…
damy upust emocjom (oby pozytywnym), po wydaniu; nikt przecież nikogo nie zmusza do kupowania, czytania, oglądania, ani nawet od pamiętania, że taka pozycja istnieje…
A ja z kolei postanowiłem trochę dokładniej opisać niektóre tematy, których nie ma w książkach angielskich. Np. mam cały rodział o i18n z dokładnym opisem używania Globalize pod kątem polskiego usera. Twoja książka jest już w księgarniach?
Hmm… zawsze wydawało mi się, że książkę się pisze po to, żeby podzielić się swoim doświadczeniem. Dopiero przy praktycznym zastosowaniu wychodzą różne błędy i problemy - no offence, ale ja tej książki na pewno nie kupię.
Pozdrawiam
W sumie to chyba najważniejsze jest to, że w ogóle coś się powoli rusza jeżeli chodzi o książki do Ruby’iego i ROR. Jednak nie wiem czy lepiej jest wydawać książki “słabe” czy nie wydawać ich wcale - to jest chyba temat na bardzo długą dyskusję.
A to co dokładnie będzie w książce “Ruby On Rails. Ćwiczenia” to zobaczymy jak wyjdzie. Wówczas będzie można obiektywnie ocenić jej zawartość merytoryczną.
tak sobie zerknąłem ostatnio na strony Heliona i cos widzę, że trudno im dotrzymyać terminu… hehe kolejna pozycaja o Ruby przesunięta o miesiąc, już chyba trzeci raz …