a dziękuję, dziękuję.
ależ ja nie mam pretensji! Boli mnie tylko, że wystawiacie się tu z ofertą–kpiną poważnego środowiska railsowego.
Niestety, jestem wybredny w kwestii hostingu, i jeden zgrzyt na etapie kwalifikacji powoduje dyskwalifikację.
a dziękuję, dziękuję.
ależ ja nie mam pretensji! Boli mnie tylko, że wystawiacie się tu z ofertą–kpiną poważnego środowiska railsowego.
Niestety, jestem wybredny w kwestii hostingu, i jeden zgrzyt na etapie kwalifikacji powoduje dyskwalifikację.
Nie wystawiliśmy się z ofertą poważnego środowiska railsowego. Przeczytaj wątek. U nas zrobisz, co będziesz chciał, bo my dajemy IaaS. Przy okazji dajemy PaaS, ale z tym wrócimy do Was za kilka/kilkanaście dni.
@krzyzak to są jakieś domyślne ustawienia, masz roota, możesz sobie zainstalować co tylko chcesz. Z tego co rozumiem, to jest to odpowiednik EC2, nie heroku (tak jak @Oktawave pisze, IaaS vs PaaS).
@Oktawave dodajcie tam wielkie UWAGA z wytłumaczeniem, bo z tego co pamiętam, to ten temat już wcześniej wzbudzał dość duże emocje
przecież cały czas podkreślam, że zdaje sobie sprawę, że porównuję zupełnie różne produkty. Wiem też, że mogę instalować “co chcę”. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że Oktawave jest kompletnie nie przygotowany (OOTB) do hostowania stron railsowych(fakt, deployment w 5 minut to głównie zaleta PaaS).
Zatem na staging nadal moim zdaniem najlepszy jest VPS/Heroku(który długo potrafi być darmowy), na produkcję to już bardzo zależy od konkrentch potrzeb.
Czepianie się że domyślne dostarczone obrazy systemu są oparte na debianie stable i tym samym przestarzałe to jest już bezsensowna analność.
Ale (Oktawave) sami widzicie że lepiej nie oferować obrazów tylko pozornie gotowych na konkretną technologię (tylko pozwolić na tworzenie własnych, patrz sukces EC2) jeśli się nie ma od tego specjalistów.
Wygląda na to że w temacie kompetentnych administratorów hostingu Ruby/Rails wciąż wybór pozostaje pomiędzy Heroku (chmura PaaS), Rackspace (chmura IaaS) a Megiteam (hosting dzielony). Reszta ma sens wyłącznie jako dostawca generycznego hostingu.
Oktawave, pochwalicie się jaka to firma przygotowała Wam te obrazy nowocześniejsze niż czasy rubina łupanego?
Heroku ma sens wyłącznie do aplikacji które docelowo będą stały na Heroku, dość szybko zmusza do wybrania konkretnych rozwiązań technologicznych które przy “normalnym” hostingu są jedną z wielu opcji.
że na debianie akurat to mi nie przeszkadza – ale railsy 2.3.5 i ruby 1.8.7 brzmi jak wysłanie głodującym dzieciom spleśniałej paczki z karteczką “smacznego”
+milion
zgodzę się z tym, że heroku jest bardzo… specyficzne. Że pod wieloma względami ograniczone. Że w pewnych warunkach szybko staje się niebotycznie drogie.
Ale do dużej gamy aplikacji mimo wszystko uważam, że długo pozostaje darmowe/śmiesznie tanie – i to wcale nie musi oznaczać małżeństwa z heroku na produkcji.
@Tomash niestety nie jest to analność, bo w debianie stable jest ruby 1.9.2 już. Wysztarczy tylko wpisać aptitude install ruby1.9.1
instalowanie ruby 1.8.7 po prostu pokazuje że ktoś nie ma pojęcia o Ruby.
Ja bym za to chętnie wrócił do porównania - cloud vs Hetzner.
O ile zgadzam się że jest to porównanie jabłek do pomarańczy, to niestety wyraźnie widać że jakby nie liczyć oktawave jest dla większości zastosowań railsowych zupełnie bezużyteczny.
Wracając do moich komentarzy wcześniejszych, jak już wspomniałem strona jest pełna marketingowego bełkotu co zresztą pomógł wypunktować krzyżak, ale że zostałem wywołany do tablicy co można poprawić:
Dla osób czytających i zastanawiajacych się czy warto iść w chmórę - krótka odpowiedź - NIE
długa odpowiedź: Nie, ponieważ gwałtowne skoki w ruchu zdarzają się niezwykle rzadko (a tylko do tego chmury się przydają), dodatkowo najczęściej jak już raz ruch skoczy to zostaje tak przez kilka dni, więc o wiele taniej wychodzi dokupić kolejnego dedyka albo wirtualkę. Dodatkowo już dawno minęły czasy kiedy opłacało się rzucać hardware tam gdzie nie wydalał software, o wiele taniej jest zoptymalizować software niż przenosić go na chmurę.
Chłopaki z Oktawave żeby nie było nie mam nic przeciwko wam w szczególności - po prostu uważam że używanie chmury obliczeniowej do hostingu aplikacji webowych poza konkretnymi specjalnymi przypadkami zastosowaniami to jest pomysł godny imbecyla
PS. Acha zauważyłem jeszcze jeden problem z waszą chmurą - hosting wyłącznie w Polsce, z jednej strony dobrze, z drugiej strony będzie tak jak ze starym browarem? koparka przetnie kilka kabli, i cała chmura leży 2 dni?
Ale to akurat nie jest problem specyficzny dla Oktawave, dla większości klientów EC2 pojęcie “chmura” oznacza “datacenter w Virginii”
Cześć,
Hmm trochę nie widzę korealcji pomiędzy hostingiem wyłącznie w Polsce, a koparką przecinającą kabel lub rolnikiem, który traktorem wyciągnął kilometr światłowodu ze studzienki, po czym zobaczył, że to nie miedź i zostawił - co często zdarza się na Śłąsku
Jaki to ma wpływ na stabilność chmury? Przecież wszystkie poważniejsze firmy od data center mają kilku dostawców i jeśli padnie jeden to ruch przełączy się na innego.
Kolejna rzecz problematyczna jest taka że chmura nie jest też nieskończenie skalowalna - kilka osób się boleśnie przekonała że gdy jednak przyszedł skok ruchu, na prośbę o 1000 instancji by obsłużyć ruch ze slashdota czy reditta nagle okazywało się że jasne - ale pod ręką mają tylko 100, i tak czy tak byli w dupie.
Warto o tym wspomnieć bo bardzo ciężko o tym znaleźć jakiekolwiek informacje (próbowałem odszukać use casy które pisały o tym, i mam trudności).
dawno nie korzystałem z debiana, ale od której wersji wyłączyli możliwość kompilowania ze źródeł/zrobienia własnej paczki/instalacji z ruby-build/rvm ?
Kompletnie nie rozumiem argumentu “korzystam z 1.8.7, bo taki ruby był w paczce”
Nie chce mi się teraz sprawdzać dokładnej daty, ale rozumiem, że kolega miał urlop od internetów w ciągu ostatnich 2 tygodni?
Amazon miał wtedy mały problemik ze swoją chmurą
Instalujesz rubiego 1.9.x z apta? Pracujesz w Oktawave czy starasz się o pracę w tej firmie?
Irrelewantne. Napisaliście że “przepłacamy za Hetznery”, a Hetzner oferuje wyłącznie VPSy i dedyki (oraz kolokację, w każdym razie nie oferuje usługi chmurowej). Skoro pierwsi zaproponowaliście porównanie instancji do vps-ów, na dodatek butnie twierdząc że wasze instancie są tańsze, to wziąłem i pokazałem na cyferkach że kłamiecie. Dla waszego wizerunku lepiej by było przeprosić i przyznać się do chlapnięcia niż iść w zaparte machaniem rękami i opowiadaniem o kontenerach.
Poza tym jakoś nie widzę gwarancji że zapłacę mniej dzięki waszemu autoskalerowi. Czy jest to oprogramowanie open-source? Jeśli tak, to gdzie mogę zobaczyć jego kod? Jeśli nie, to jaką mam gwarancję że nie przeszarżuje w stawianiu kolejnych instancji (tj. więcej niż jest potrzebne do rozsądnego obsłużenia szpilki w ruchu) i nie będzie opieszały w ich zamykaniu kiedy ruch już minie? A jeśli nie mam takiej gwarancji, to który punkt w regulaminie pozwoli mi w ogóle dochodzić swoich praw i zakwestionować przesadzoną fakturę?
Nie bez powodu EC2 wystawia API do zarządzania instancjami i proponuje napisanie sobie takich skryptów samemu.
Z całym szacunkiem dla waszych specjalistów, ale jeśli ktoś proponuje mi “chmurę” [1] pod hosting rails z ruby 1.8.7 i rails 2.3.5 (czyli bez krytycznych poprawek bezpieczeństwa które wyszły w 2.3.6/7 czy 2.3.14, na przykład) to mam prawo obawiać się kompetencji programistycznych takiego oferenta.
[1] gloryfikowane instancje Xena, tak naprawdę
młodzi są, dajmy im szansę, wreszcie coś polskiego no nie trzeba od razu tego g** obrzucać cieszmy się że wreszcie coś MadeInPoland !
[quote=krzyzak]Nie chce mi się teraz sprawdzać dokładnej daty, ale rozumiem, że kolega miał urlop od internetów w ciągu ostatnich 2 tygodni?
Amazon miał wtedy mały problemik ze swoją chmurą ;)[/quote]
Hmm, ale nadal nie rozumiem, gdzie tu korelacja pomiędzy kolokacją w Polsce, a tym że koparka przetnie kabel i cała chmura leży, ale zostawmy ten temat.
Co do amazona to mówisz o tym?
http://www.chip.pl/news/internet-i-sieci/dyski-internetowe-i-serwery/2012/10/polowa-internetu-nie-dziala-awaria-chmury-amazon-ec2
Wszystkim zdarzają się awarie - to nie jest nic nadzwyczajnego bez względu, czy korzysta się z chmur, czy też nie. Do tego wszystkiego dochodzi fakt, jak łatwo jest rozwalić internet i jak trudno jest się przed tym bronić.
gównem to bym obrzucał, gdybym pisał coś w stylu: „e tam, i tak pewno jesteście beznadziejni, nie pokonacie ec2/rackspace/heroku” – ja tam wolę porozmawiać o cyferkach(1.8.7 vs. 1.9.3, albo nawet 2.0.preview), faktach(tak jak Tomash mówi – hetzner jest tańszy niż Oktawave)
Mamy kilka wątków. Postaramy się to uporządkować.
IaaS vs. PaaS. My świadczymy głownie IaaS. PaaS świadczymy przy okazji i tak - obecne obrazy są przestarzałe, ale za chwilę będą nowe i przygotowane przez kogoś ze środowiska ROR. Firmę uznaną również na tym forum (jeszcze nie możemy powiedzieć). Więc mamy IaaS i >>uczymy<< się robić teraz dedykowane środowiska. Nie wiem, dlaczego niektórzy tutaj założyli błędnie, że przyszliśmy do Was ze środowiskami ROR i na tej bazie generują dalszą dyskusję - proponuję wrócić do pierwszego postu. Po drugie - każdy może sobie zrobić na naszej infrastrukturze własny obraz, albo pięć obrazów i to jest nasza główna zaleta!
Taniość/drogość. Nie można dyskutować, kiedy ktoś arbitralnie uznaje, które argumenty się liczą, a które nie. Dlaczego ma się nie liczyć argument, że mamy kilka cech, które sprawiają, że de facto możesz zapłacić mniej, niż w Hetznerze? Np. rozliczenie godzinowe, które sprowadza się do tego, że kiedy instancja jest Ci potrzebna, to ją włączasz (suwak, klik), kiedy przestajesz na niej pracować, to ją wyłączasz (suwak, klik)? To nie jest sprawiedliwe podejście i możemy oczywiście sto razy za coś przepraszać, ale przepraszanie nie zmieni >>rozumienia<< rzeczy. A nam najbardziej zależy na tym, byście rozumieli, z jakim produktem macie do czynienia. Dlatego cały czas tutaj próbujemy odpowiadać na pytania.
Skreślanie chmury, bo tak. Oczywiście każdemu wolno to robić, to sprawia, że mamy o czym rozmawiać. Argument, że gwałtowne skoki zdarzają się rzadko jest - no cóż - invalid. Musielibyśmy zobaczyć jakieś badania. Np. z naszych doświadczeń wynika, że dość często, ale są to nasze doświadczenia. Po drugie, skreślanie chmury, to niechęć do nowego. My to rozumiemy, bo też jesteśmy ludźmi, rządzą nami te same mechanizmy. Np. zasada konsekwencji, która utrudnia zmianę, choć widzimy, że coś nie do końca działa dobrze. Chcemy być konsekwentni, bo w kulturze konsekwencja jest pożądaną cechą.
Ale trzeba się też uczyć i szukać nowych rzeczy. Co może więc dać Wam chmura, czego nie da Wam dedyk/VPS:
a. momentalne uruchomienie dowolnie dużej infrastruktury (oczywiście, pozostaje pytanie, a co jeśli będę chciał 1000000000000 instancji? - na razie to pytanie jest z cyklu, a co jeśli jutro nie wzejdzie słońce),
b. momentalne wyłączenie dowolnie dużej infrastruktury,
c. optymalizację opłat,
d. możliwość testowania aplikacji w dużych środowiskach,
e. bardzo szybki storage obiektowy.
jesteście lepsi od google
przyszedłeś na forum railsowe, więc wydaje mi się, że mogłeś się spodziewać, że będziemy tu pytać o przydatność do uruchamiania aplikacji railsowej, a nie o serwery pod counter strike.
I serio – gdybyście od razu, jasno napisali – „świadczymy IaaS, dajemy dużą swobodę, możesz sobie przygotować środowisko pod uruchomienie railsów”, zamiast ubieranie trupa w garnitur z naszywką railsów, to dla mnie nie byłoby tematu.
Z ciekawości: możecie się pochwalić, na ile instancji jesteście przygotowani?
Czy moja strona przetrzyma wykop efekt (liczmy grubo, że 100 instancji potrzebuję), digg effect (2000), 4chan effect (5000)?
Oczywiście nie z mailem, z miesięcznym wyprzedzeniem, że za miesiąc będę potrzebował, tylko teraz mam 1 mikro instancję fajnego blogaska, a za godzinę chcę mieć 5000 instancji – da radę?