Serwery w polskiej chmurze z autoskalerem i rozliczaniem godzinowym

krzyzak: hmm bez obrazy, ale trochę z dupy problem moim zdaniem ;))

Piszesz (zakładam, że teoretycznie), że teraz masz micro instancję fajnego blogaska. Co to jest micro instancja? Ile to jest zasobów? Ile ram, cpu, ile i/o, ile teraz Twój blogasek ma requestów per sekunda.

Masz wykop efekt, czy tam inny efekt i nagle pojawi się na stronie ile osób (jednocześnie)? Sto, tysiąc?
Chcesz nagle postawić sobie 5000 instancji. Nie zaglądam w kieszeń nikomu, ale jeśli ktoś płaci grosze za microinstancję to teraz policzmy ile może kosztować te 5000 instancji. Niech to będzie 50 gr za godzinę to masz 2500 PLN na godzinę. Moim zdaniem taki właściciel microblogaska wolałby się zawinąć i zrobić tango down niż później zapłacić za te instancje realne pieniądze.

Poza tym 5000 instancji to może mieć nasza klasa, albo allegro. Mały blogasek - taki mamy przykład - to zazwyczaj statyczny content, który można wypchnąć z pamięci (varnish) i wąskim gardłem staje Ci się tylko łącze, za które właściciel fajnego blogaska będzie musiał też zapłacić. Normalnie będą tylko obsługiwane akcje typu dodaj nowy komentarz.

Kolejna rzecz, że chmury chmurami, ale to Twoja aplikacja (tutaj fajny blogasek) ma się skalować. Co Ci da 5000 instancji, jak będziesz mieć wąskie gardła w postaci np. bazy danych?

[edit] Swoją drogą do nas często zgłaszają się klienci z prośbą o pomoc w optymalizacji i przygotowaniu środowiska, które będzie umożliwiało obsłużenie tyle i tyle ruchu. Chyba tylko z euro 2012 się nie pomylili, jeśli chodzi o skalę, ale w 90% jest tak, że na końcu jest od 10 do 20 razy mniej ruchu/klientów/requestów niż przewidywano.

Co masz na mysli jako ‘instancja’?
Do wykop efektu nie trzeba 100 instancji

Jak się 4chan dobrze zgada to cały dostawca chmury się złoży a nie tylko Twoja aplikacja :wink:

Było tak od razu.
Marketing polegający na rzucaniu słów bez pokrycia jest strategią bardzo krótkofalową w środowisku ludzi technicznych :wink:

[quote=Oktawave]2. Taniość/drogość.
(…)
3. Skreślanie chmury, bo tak[/quote]
No więc ja nie skreślam rozwiązań chmurowych, nie skreślam też Oktawave – zwłaszcza że mam serwis (MusicRage) który jak najbardziej operuje pomiędzy szpilkami zainteresowania a okresami wygaszenia.
Po prostu wzięliście się za kilka zagadnień za które nie wziął się Amazon przez długi czas od wystartowania (autoskalowanie, obiektowy storage), być może Wam się wydawało że to przez ich lenistwo, a tak naprawdę wynika to z tego że są to zagadnienia po prostu zajebiście trudne do zrobienia dobrze, uczciwie i na dodatek przy wysokich wymaganiach (nowa technologia żeby się przebić musi być lepsza, a nie tak samo dobra, co dotychczasowa).

Jeszcze czegoś nie rozumiem: czy ten “obiektowy storage” to wasz własnościowy odpowiednik trzymania plików (S3) czy obiektowej bazy danych (CouchDB/MongoDB)?

Tomash: pewnie toto dziala jak openstackowy ceph:
http://ceph.com/ceph-storage/object-storage/

@y3ti + @runge – staram się maksymalnie uprościć pewne zagadnienia (wąskie gardła, koszta, to, jak aplikacja jest napisana, co cachuje itp).
Pytanie do @Oktawave miało brzmieć: „na jak duży skok liczby instancji (nawet absurdalnie za duży – bo kto bogatemu zabroni?) jesteście przygotowani? Na 100, 1000, 5000 ?”

O reddit effect i obawach przed nim mam małą anegdotę, ale nie będę hijackował wątku :wink:

@Tomash – jakbyś tak zupełnym przypadkiem odpisał mi na PM z forum, to możesz napisać też tą anegdotkę :wink:

W zakresie tego, co możemy dać teraz od ręki - otóż, jeśli komuś wzrośnie ruch do 10 000 instancji typu Extreme, obsłużymy go dziś wieczorem :).

na jakieś konta na testy jest szansa ? :slight_smile:

Zakończyliśmy testy beta, ale… załóż konto (to jest darmowe) i napisz na support@oktawave.com. Powiedz, jak się nazywa Twoje konto i że chcesz przetestować. Podaj tajemne hasło: “Chcę sprawdzić, czy nie bujacie z tą chmurą” ;). Doładujemy Ci konto jakąś małą kwotą i sobie sprawdzisz, co i jak.

PS: Jeśli ktoś inny też chciałby przetestować, procedura jest taka sama :).

no, i od razu się miło zrobiło :slight_smile:

Możemy już powiedzieć, że obrazy dla Pythona i Ruby’ego w nowej wersji naszej platformy przygotowała nam firma Megiteam :). Pozdrawiamy Panią Magdę :).

Tutaj zaktualizowana strona dotycząca preinstalowanych frameworków: http://www.oktawave.com/pl/frameworki.html

W obrazie dla Railsów jest Nginx jako serwer plików statycznych i proxy dla Unicorna, Ruby 1.9.3, rvm i Railsy 3.2.8. Każda instancja z tego obrazu przychodzi z założonym kontem app, skonfigurowanym rvmem i uruchomioną aplikacją z domyślną stroną Railsów. Przy pierwszym logowaniu na roota wyświetla się README z opisem konfiguracji.

Dziękuję :wink:

Edit: system to Ubuntu 12.04

Hej,

Mam nadzieje ze nikt mnie nie zlinczuje za rozgrzebanie watku :wink:

Czy ktos z Was ma jakie doswiadczenia z Oktawave ? Moj klient ma tam aplikacje i rozwazam migracje gdyz jest okazja :slight_smile: Mimo calego tego marketingu proste proby i testy wygladaja sredniawo.

Prosty test sudo hdparm -Tt /dev/sda daje wyniki dosc jednoznaczne

Oktawave
/dev/sda: Timing cached reads: 5808 MB in 2.00 seconds = 2906.05 MB/sec Timing buffered disk reads: 328 MB in 3.05 seconds = 107.56 MB/sec
DigitalOcean
/dev/vda: Timing cached reads: 12422 MB in 2.00 seconds = 6226.10 MB/sec Timing buffered disk reads: 838 MB in 3.03 seconds = 276.23 MB/sec

Kosztowo DigitalOcean to nokaut w przypadku nizszych maszynek. Jest sie nad czym zastanawiac ? Kto sie wypowie ? :slight_smile:

Jeżeli chodzi o wydajność dysku to z tego co wiem Okta oferuje kilka klas wolumenów.
Na którym przeprowadzałeś testy?

Spróbuj się przełączyć na tier-5 i odpalić test jeszcze raz :smile:

A ja troszeczkę odwrócę pytanie.

Załóżmy, że wytworzyliście bardzo małą aplikację dla której szukacie środowiska produkcyjnego.
Posiadacie też swoje konto w tej polskiej chmurce i “kilka” :wink: złotych na nim, które hipotetycznie pozwoli Wam przez co najmniej 36 miesięcy, eksploatować tę aplikację, nie zasilając dodatkowo tego konta.

Czy Waszym zdaniem, warto zaangażować się w

1. Samodzielne skonfigurowanie całego środowiska
  2. Zbudowanie środowiska w oparciu o przygotowaną przez nich instalację środowiska RoR
  3. Dać sobie z tym spokój skoro koszty niewielkie i korzystać ze środowiska przygotowanego przez fachowców (Heroku, Shely…)

Zależy od skomplikowania architektury aplikacji. Jeśli jest prosta i wiesz, że nie odbijesz się od ograniczeń platformy to bierz 3, zaoszczędzisz mnóstwo czasu i nerwów.

Alternatywnie wariant 1, próbowałem kiedyś korzystać z wariantu 2 i to był kompromis, który nie gwarantował kontroli (wariant 1), ani komfortu gotowego środowiska (wariant 3).

Tak sądziłem, że wariant 2 będzie najgorszy.
Zastanawiam się jednak, czy nakład pracy, potrzebny do skonfigurowania środowiska i utrzymania go później, nie jest zbyt duży.

Mam w miarę pozytywne doświadczenie związane z tą chmurką i udostępnianiem tam aplikacji w trybie RDP na Windzie (no takie kiedyś też tworzono ;)), ale nie mam żadnego doświadczenia z konfiguracją produkcyjnego środowiska Railsów.

Aplikacja jaką chcę tam posadzić może mieć dostępność 12 godzin na dobę :smiley: i tylko 200 dni w roku :smiley: :smiley: więc to mnie trochę ośmiela, ale nie wiem, czy “skórka warta wyprawki” :wink:
… z drugiej strony szkoda mi wywalać kasę mając “darmową” chmurę i możliwość zbudowania środowiska nawet od zera