Serwery w polskiej chmurze z autoskalerem i rozliczaniem godzinowym

Pytanie. :wink: Bierz 3. Chyba, że chcesz / masz czas się uczyć / douczać przy wariancie pierwszym.

No właśnie …ten czas. :frowning:

Z drugiej strony mając taki poligon… :smile:

Zastanawiam się, czy jest ktokolwiek na tym forum, kto robił to w tej naszej chmurce i jakie są jego doświadczenia?

P.S.
Na początek chyba postawię na Heroku i równolegle będę budował środowisko w tej polskiej chmurce.
Ciekawe, jak to wyjdzie z opłatami przy takiej “śmiesznej” aplikacji, jak ta moja.

Heroku nie przechowuje zdjęć :frowning: i wymaga korzystania z jakiejś zewnętrznej składnicy (lub przerabiania apki, by zdjęcia trzymała w bazie).

Czy ktoś z Was budował sobie składnicę takich plików w tej naszej chmurce i ma z tym jakieś doświadczenia?

@BSorbus

Od razu żeby nie było problemu zaznaczam, że jestem z Shelly Cloud.

Jeżeli szukasz rozwiązania podobnego do Heroku, ale ze wszystkim zintegrowanym w ramach jednej platformy, tańszego, szybszego i z polskim supportem to możesz wypróbować nasz serwis - https://shellycloud.com. Przy założeniu konta dostajesz €20 czyli miesiąc hostowania za darmo na najmniejszym serwerze. Jeżeli po miesiącu będziesz potrzebował więcej czasu na podjęcie decyzji to daj mi znać na bkzl@shellycloud.com i zwiększymy kredyt.

btw. Forum rubyonrails.pl jest postawione u nas :slight_smile:

Widzę, że na TEJ, POLSKIEJ PLATFORMIE (nie Waszej! :wink: zginął już Ruby on Rails, jako preinstalowany framework!!!

Zatem, albo samemu rzeźbienie od A-Z na postawionym tam Linux, albo …inne chmurki.

Na marginesie dyskusji dotyczącej TEJ PLATFORMY, to zastanawiam się nad NAJTAŃSZYM rozwiązaniem dla niekomercyjnej aplikacji.

Założenia:

1. Aplikacja ma wspomagać ewidencję pewnych środków trwałych i korzysta z niej równocześnie …kilka osób (prawie zerowe obciążenie)
  2. Wszystkich użytkowników aplikacji jest ok 100 (admin zakłada konta)
  3. Dopuszczalne są przerwy w działaniu aplikacji. (nie jest wymagana dostępność 0,99999999 :wink: )
  4. Przewidywana wielkość bazy, to kilka tabel po kilkaset rekordów
  5. Kilkadziesiąt zdjęć (no może nawet dojdzie do 100! ;)) (prawie wcale nie potrzebuje zasobów)
  6. Użytkownik jest stowarzyszeniem użyteczności publicznej, a większość środków jakimi dysponuje, pochodzi z dotacji i ma bardzo mały budżet na rozwiązania informatyczne.

Macie jakieś pomysły, jak komuś takiemu stworzyć TANIE środowisko?

Nadmienię, “od razu żeby nie było problemu”, że aplikację stworzyłem charytatywnie, a moim wynagrodzeniem jest to, że coś liznąłem z RoR.

P.S.
20€ miesięcznie jest dla tego klienta kwotą astronomiczną. :frowning:

Ja dla paru osób (które płącą sobie tylko za domeny) trzymam takie małe aplikacje na jednym, najtańszym, developerskim serwerze na digitalocean. Taki serwer to 5 dolców miesięcznie, kwota śmieszna jak za dostępne zasoby w porównaniu do tych wszystkich chmur. Opienie o digitalocean są też ogólnie rzecz biorąc rewelacyjne. Ze wszystkich takich mikro dedyków digitalocean ma najlepszy stosunek ceny do możliwości i ogólnie jakości obsługi, a przynajmniej mi nie udało się znaleźć nic lepszego. Mam tam serwer od ponad roku i jestem super zadowolony :smile:

https://www.digitalocean.com/?refcode=e62e83ae1d2d jeżeli skorzystasz z tego linka referncyjnego dostaniesz na dzień dobry 10$ czyli praktycznie dwa miesiące pracy za darmo. Mi oczywiście też coś wpadnie, nie ukrywam tego :wink:

PS. Ale ta dyskusja powinna chyba do osobnego wątku trafić :smile:

Cześć,

Wracam po małym urlopie i odżył u mnie temat postawienia sobie środowiska produkcyjnego.

W kilku miejscach wyczytałem, że wspomniany powyżej Digital jest ciekawym rozwiązaniem dla takich maluchów jak ja, ale chciałby się czegoś nauczyć i postawić produkcję właśnie w TEJ polskiej chmurce.

Mam tam konto i produkcję pewnych aplikacji. Mam tam “kilka” PLN, których “nie przejem” przez kilka lat, więc na naukę też mogę wydać :slight_smile:
Chciałbym skonfigurować sobie środowisko dla moich małych aplikacji RoR.
Niewielki ruch, niewielkie zasoby.

Poćwiczyłem już sobie z Heroku.
Jest fajnie ale … (np problem z przechowywaniem plików graficznych)
Zanim założe konto na tym Digitalu :wink: chciałbym poćwiczyć coś samemu.

Proszę, podpowiedzcie jak Waszym zdaniem to środowisko winno wyglądać.

1. Jaki system?
    Ubuntu? CentOS?
  2. Jaki server bazy danych?
    MySQL (MariaDB)? Postrgress?
  3. Jaki server app?
    Apache? WEBrick? Puma + Passanger?
  4. Co jeszcze?

Podkreślam, że chciałbym aby to było proste w konfiguracji i w miarę stabilne.
Nie chcę się silić na serwery w klastrach (vide Galera Cluster lub NDB), loadbalancing (vide HAProxy) itd.

Jedna maszynka 1GB RAM, dysk 20GB

W zasadzie odpowiedź na pkt 2 już znam.
Postgress!
Zgodne z Heroku, Digitalem i wydaje się “standardem” RoR.

Zresztą jest mi to “wsio rawno”, bo na tym poziomie(!) wykorzystywania, to i jeden serwer i drugi jest mi znany.

Zatem pozostają punkty 1, 3, 4 .

Aha…
Aktualnie samemu “siedzę” na Ubuntu 14.04 LTS jeżeli ta informacja coś wnosi.

OS - Ubuntu - generalnie najwiecej tutoriali, poradnikow howto’s tego typu jest dla ubuntu.
Baza - Postgres ew MariaDB
Serwer - kwestia preferencji - u mnie to puma lub unicorn
Dodatkowo u mnie nginx jako proxy do serwowania statykow, obslugi domen, autoryzacji HTTP etc

Dzięki za info.

Serwer - dla MRI wybrałbym unicorna, bo podobno puma ma wycieki pamięci na MRI.

ShellyCloud bardzo polecam, mam tam od dawna już kilka aplikacji i sprawdza się świetnie.
Robiłem też niedawno podejście do Dokku i prekonfigurowanego RoR + Nginx + MySql na DigitalOcean.

Dokku poszło od ręki bardzo łatwo (https://github.com/progrium/dokku), jedyne issue na jakie trafiłem to że po restarcie hosta resetuje się konfiguracja Postgresa :smiley: niestety nie wiem czy już to poprawili :wink:

A ten prekonfigurowany RoR na DO to masakra, sporo tam musiałem poprawić, capistrano musisz sobie dorobić itd… Jak cenisz swój czas to do pewnego rozmiaru Shelly chyba najlepsze (support bardzo ogarnięty), później dopóki nie masz własnych dedykowanych administratorów to OpsWorks.

Ale… capistrano dziala 100% na ‘kliencie’ (tj. recepty chodza na kliencie, wywolujac zdalne operacje na serwerze po standardowym ssh); jedyne, czego wymaga na serwerze, to dzialajace ssh, zadnej specjalnej konfiguracji ‘pod capistrano’ sie na serwerze nie instaluje. Moglbys rozwinac?

No musisz skonfigurować Capistrano (i ogarnąć wszystkie uprawnienia itd. dla usera którym robisz deploy), a np. korzystając z Shelly/Heroku/Dokku nie musisz, tylko robisz git push. Więc jakkolwiek szybko tego nie zrobisz konfigurowanie Capistrano wliczasz w czas konfigurowania własnego (niechmurowego?) serwera.

Capistrano konfiguruje się zasadniczo raz. Kiedy już wiesz co jest do czego i jak działa, to w kolejnych projektach robisz praktycznie to samo i efektywnie nie zajmuje to w ogóle czasu (+/- wariacje, których wcześniej nie znałeś/nie potrzebowałeś).