Macie może jakieś porządne dopełnianie składni? Niby mam omni-completion ale albo źle skonfigurowałem albo jest raczej mało przydatne. Chciałbym mieć dopełnianie metod do obiektów railsowych, do css’a i html’a.
Mi dość dobrze działa dopełnianie w Netbeansie. Omni-completion w Vimie działa średnio fajnie.
Warto jednak zauważyć, że jeśli chodzi o CSS czy HTML to dopełnianie jest dość banalne, to dla języka Ruby już tak nie jest. Język jest dynamiczny i ciężko jest zgadnąć który obiekt jest jakiego typu itd, itd… Dość dobrze sobie radzi edytor z NB, ale nie jest to 100% trafień, prawdopodobnie nawet nie 50%. Dopełnienie dla Javy czy C++ zawsze będzie bardziej skuteczne bo jest łatwiejsze w implementacji.
http://pida.co.uk/ czyli opakowany vim, graficzny eksplorator buforów, projektów, outliner, klient svn i masę innych rzeczy. Narazie beta wersja ale moim zdaniem ma przyszłość.
Svn? Co to, rok 2007?
Podepnę się do instniejącego wątku, mam problem z NetBeans na Ubuntu, stworzyłem z konsoli projekt w katalogu /home/artur/projects
Niestety gdy w NetBeans próbuje stworzyc RoR application with existing source, wywala mi komunikat Not a Ruby on Rails application directory
Projekt stworzylem z uzytkownika artur, NetBeans sa zainstalowane w moim folderze /home i ja jakos wlasciciel, moze cos nie tak z uprawnieniami ?
aha, nowy projekt utworzył bez problemów, ale nie jestem fanem robienia tego w jakimkolwiek środowisku, lubie mieć kontrolę i widzieć co się robi a środowiska używać tylko jako ładnego edytora (no chyba że ma jakieś wyjątkowo fajne fjuczery)
Nie wybrałeś ścieżki do projektu. Może podałeś /home/artur/projects zamiast /home/artur/projects/nazwa_projektu ?
wtedy dla odmiany jest że nie można ustawić projektu na folder gdzie już jest projekt
Ścieżkę musisz podać do projektu, a z tego co mówisz, to wygląda na to, że tam już jest stworzony projekt netbeansowy. Usuń z katalogu z projektem katalog ‘nbproject’, albo spróbuj otworzyć ten projekt File->Open Project.
dzięki, pomogło! kombinowałem wcześniej z tym projektem i zapomniałem to skasować
Mam pytanie do uzytkownikow vima, na razie urzekla mnie obsluga vima, ale mam problem z svn. Jest commenda SVNCommit, ale ona robi commit dla aktualnego pliku. Da sie jakos zrobic commit dla calego projektu ?
:Rcd<CR>:! svn commit<CR>
nie testowane
? możesz sobie zbindować
Ostatnio testowałem vimmate. gem install vimmate
GUI do vima które dodaje fajne drzewko plików po lewej stronie.
Zapisuje sobie czasem w pliku tekstowym na pulpicie różne przydatne komendy albo jakies małe ciekawe kawałki kodu z sieci. Jest może coś dla Ubuntu zebym takie rzeczy miał na pulpicie jakos bardziej uporzadkowane ? Jakis notatnik z zakładkami czy cóś ?
Notatnik z zakładkami może gEdit? Ale do tego typu notatek polecam Tomboy
Ja do podobnych zastosowań używam google docs, może kiedyś się zbiorę do zrobienia prostej aplikacji, która mi to uporządkuje.
do kde są takie żółte karteczki z tego co kiedyś, gdzieś widziałem. do gnome zrobili jakis podobny applet. ja uzywam do takich rzeczy conky. Ale to jak zolte kartki w applecie nie jest tak wygodne.
Używam folderów z podkatalogami. W nich trzymam pliki tekstowe z poręcznymi rzeczami.
Ostatnio zacząłem robić to samo w oparciu o dokumenty google i muszę powiedzieć że się świetnie sprawdza.
Można też użyć notatek w operze. Możesz sobie je organizować w foldery, żeby był ład i pożądek, a do tego możesz je synchronizować ze wszystkimi używanymi przez Ciebie operami, dzięki czemu te same notatki masz na kompie w domu, w pracy czy w fonie.
i ma debugger który działa (z 1.9 też). Czy tylko ja tu używam debuggera? Jakoś nigdy nie przekonałem się akurat do wersji z linii poleceń.
Z Netbeansem jest tylko taki problem że ciężkie to cholerstwo jednak mimo wszystko. Gdyby jEdit miał plugin wizualnego debuggera dla Rubiego to bym się chętnie przesiadł ale chyba nie ma?