Witam, jestem całkowicie nowy na forum. Mam przeczucie, że mogę dostać ostrą reprymendę za ten post, ale po przeczytaniu kilku postów o podobnej tematyce, nadal nie do końca znam odpowiedź. Może ciut o mnie: Studiuję informatykę na PWr, zaocznie i niestety przez problemy zdrowotne jestem rok w plecy. Na studiach poznałem podstawy programowania w Javie, mieliśmy też trochę C# i F#. Od zawszę chciałem pójść w stronę programowania webowego, sam z siebie zacząłem od HTML/CSS/JS potem chciałem zacząć PHP, ale kumpel polecił mi zainteresowanie się językiem Ruby i Railsami i chciałbym uderzyć w tym kierunku. I tutaj moja prośba do społeczności Ruby/RoR o pomoc w początkach mojej drogi i nauki Ruby/RoR.
Nie zacząłem jeszcze nic w tym kierunku, poczytałem trochę na forum i po doświadczeniach z JS i Java chciałbym dobrze zacząć ( tam nabrałem złych praktyk i ciężko potem było mi to naprawić). Ogólnie j. angielski to nie problem, fajnie by było jakby jakieś podstawy podstaw poznać w j. polskim, aby przez błąd rozumieniu nie mieć braków w wiedzy podstawowej… Fajnie gdyby komuś zechciało się wypunktować co kolejno przerabiać. I może ciut dziwne pytanie, ale znajduje się gdzieś instrukcja step by step instalacji Rubiego/RoR i localhosta? Obecnie mam Fedorę, ale nie problem przejść na inny jeśli będzie łatwiej
Dużo czytałem o Ruby i Railsach i wręcz jestem zafascynowany tym językiem chciałbym się w nim rozwijąć i może kiedyś uderzyć gdzieś na stanowisko junior’a… póki co jestem zbyt dużym laikiem… Z góry serdecznie dziękuję za pomoc jak i za krytykę bo ona też uczy oraz przepraszam, że znowu poruszam podobny temat na forum.
Serdecznie pozdrawiam,
Mateusz