Witam Wszystkich,
Tak przeglądając różne oferty pracy zamieszczone na tym forum, natknąłem się na kilka sugestii by pracodawcy zaczęli podawać widełki zarobków dla oferowanych stanowisk. Ja również chcę się pod nimi podpisać. Z mojego doświadczenia w pracy za granicą wiem, że jest to nowoczesny i nieodłączny element promocji stanowiska i pracodawcy. Podkreślam tu element nowoczesności, gdyż RoR to świeży trend, który nie powinnien kończyć się tylko na technologii (starym działkom wybaczę “betonowe” podejście).
Mimo swoich wad i zalet, informacja o zarobkach w efekcie może pomóc samym pracodawcom, gdyż pozwoli adeptom zorientować się czy warto w tę technologię inwestować, albo pozwoli się odkryć wielu doświadczonym specjalistom (PHP, Java, .NET), którzy pokochali RoR użyte w kilku drugoplanowych projektach i z chęcią by się tym zajęli full-time. Jak ich zdobyć? Jak zachęcić? No raczej nie przez oferowanie tylko “standardowego pakietu” i “atrakcyjności”, które są dostępne w konkurencyjnych ofertach.
Znawców Railsów jest na rynku wciąż mało. Moim zdaniem sytuacja ta istnieje po trochu z powodu sporej grupy izolującej środowisko Railsowe (PHP be, Java be, SQL be, etc.) co powoduje utrudnienie w migracji specjalistów z innych działek, ale przede wszystkim z powodu braku “zawodowych” zachęt.
Oczywiście Railsy idealnie nadaja się do start-upów, również dla osób, które dopiero rozpoczynają zabawę z Web-em lub poprostu rozwijają hobby i nie ryzykują dużo, jednak kierunek zawodowy to poważna decyzja i prędzej czy później pracownik zastanowi się nad stabilnością swojej kariery.
Nie ukrywam, że stoję przed podobnym wyborem. W swojej pracy wykorzystałem już Railsy w kilku projektach i chętnie poświęciłbym na to full-time, jednak wciąż kurczowo trzymam się Javy, gdyż wiem ile zarobię dziś i w przybliżeniu ile mogę zarobić za 5 lat. Co do izolacji Railsow, to sytuację ostatnio poprawił JRuby, na który zmigrowałem wszystkie projekty z natywnego Rubiego, no ale w ten sposób cofnąłem się do Javy
Wracając do widełek zarobków, to myśle, że do ich określenia można by skorzystać z poniższych profili kandydatów:
-
Student, napisał parę programów na zaliczenie w kliku językach programowania, jednak postanowił na poważne zacząć od RoR i w pół roku zrealizował dwa proste CMSy na zlecenie. Dzieki frameworkowi poznał zasady działania HTTP i bez problemu korzysta z AR do komunikacji z MySQLem. Podstawowa znajomość SQL (pozostawi czasem jakąś dziurę pod INJECTION, ale trzeba go poduczyć). Bez testów. Biegle XHTML i CSS. Używa Windowsa
-
Programistka PHP, karierę rozpoczęła od XHTML, CSS i prostej grafiki w Photoshop, przez 4 lata programowała w PHP i SQL (Smarty, PEAR, ADODB, MySQL), różne aplikacje (sklepy, CMSy, intranety). Od roku jest w projekcie pisanym w RoR. Biegle korzysta z AR , HAML, AJAX, debuggera, firebuga, prostego JavaScriptu, MySQL (wie co zraca polecenie EXPLAIN i co to indeks), Full-text search, podstawy RSpec. Używa MacOSX-a
-
Programista Java, przez 4 lata wykorzystywał do pracy JSP, Struts, JSF, zarówno ciężkie J2EE, jaki i lekkie Sping Framework z MVC oraz Hibernate; potrafi sprawnie optymalizować SQL pod Oracle/MySQL, projektować UMLem etc. Pracował przy aplikacjach bankowych, telekomunikacyjnych, extra i intranetowych, metodyka RUP, Waterfall, XP w mniejszych projektach. Biegle koduje XHTML, CSS, gdyż wcześniej wykorzystywał PHP. Od roku pisze także kilka nowych aplikacji extranet i intranetowych w RoR współpracująch z back-endem dzięki wykorzystaniu JMS i bazy Oracle. Opanowal w calosci AR z zaawansowanymi sztuczkami, wykorzystuje AJAX udostepniany przez biblioteki i helpery, korzysta z systemu testow Rubiego. Używa na przemian Windowsa i Linuxa
Teraz załóżmy, że takie osoby zgłaszają się do Was.
- Jakie widełki płacowe (brutto) zaoferowalibyście kandydatom z punktu widzenia wymagań waszych projektów, ew. wizji firmy?
- W jakim stopniu możecie wykorzystać doświadczenie każdego kandydata?
- W jakim kierunku możecie rozwijać kandydata w waszej firmie - jaka będzie jego rola za 5 lat?
Posiałem trochę prowokacji, więc zapraszam do poważnej dyskusji.