1366×768 wielki pita w tym momencie
Mój aktualny laptop ma dokładnie tę rozdziałkę, na 13" ekranie uważam że jest nawet wyższa niż optymalna. A do 1080p sobie podpinam zewnętrzny ekran 23".
A najlepiej dwa monitory zewnętrzne. Na jednym czasem mało wygodnie się pracuje.
Wygląda na to, że zaktualizowali specyfikację - obecnie ten model (Dell XPS 13 ultrabook) dostępny jest w wersji z rozdzielczością full HD (1080p = 1920 * 1080). Teraz to już nie mam wątpliwości, że muszę go mieć
No i jeszcze można dodać, że Gnome przechodzi na js, więc jest szansa, że powstanie dużo fajnych aplikacji: http://developers.slashdot.org/story/13/02/04/1819231/gnome-goes-javascript
Polecam Thinkpad s230u 12,5" dotykowy IPS z opcją tabletu, i5-3317U robi swoje.
Wziąłem stąd za 599EUR z VAT.
Jestem w ciężkim szoku bo przyszłą pachnąca nóweczka w 3 dni od przelewu. Polecam!
BTW odradzam paypal bo zdzierają 17gr na euro względem kantor.alior.pl (koszt przelewu europejskiego = 5zł).
Ktoś już kupił tego Sputnika Psotnika i mógłby się podzielić wrażeniami?
Co tam, Tymoteusz Kucharz wczoraj nie dostarczył?
Dostarczył update, po którym wracam do linuksa
Dlaczego? Jeszcze nie zrobiłem update’u, ale już przy mountain lionie miałem takie myśli, nie wiem czy ryzykować i ten update zrobić
Dostarczył update, po którym wracam do linuksa ;)[/quote]
Dopiero 2014 będzie rokiem linuksa na desktopie, musisz poczekać.
Dostarczył update, po którym wracam do linuksa ;)[/quote]
Dlaczego? Jeszcze nie zrobiłem update’u, ale już przy mountain lionie miałem takie myśli, nie wiem czy ryzykować i ten update zrobić ;)[/quote]
Ja zrobiłem od razu, poszedł ostro na konfrontację bo bez backupu od kilku dni. Wszystko działa. (serio, aż dziw bierze, ale nie miałem ani pół problemu - po restarcie po prostu pojawił się menu bar na dodatkowym ekranie i tyle)
uaktualniajcie do 10.9, warto, ja momentanie zauważyłem że system szybciej chodzi
Chodzi szybciej, dłużej na baterii. Jedyne co, to mi wyrzuciło Javę i bez update’u (o którego spytało po 2 restarcie) nie działało mi nic z tym związane, w tym JRuby. A tak bezproblemowo - tzn. są jakieś małe niedogodności, jak choćby w natywnej aplikacji Hipchat przy nowej, nieswojej wiadomości ekran nie schodzi na dół tylko zostaje w poprzednim miejscu. Pewnie niedługo poprawią.
Również zmiany raczej zdecydowanie pozytywne widzę. System działa odrobinę lepiej, bateria trzyma dłużej no i wreszcie mam niezależny fullscreen. Środowiska aplikacji oparte o Vagranta (działa bez problemu na Mavericksie) więc zmiany w systemie nie miały takiego znaczenia dla nich.
Sam jestem ciekaw co wam nie odpowiada w tym updacie (chyba, że już wcześniej nie odpowiadało, a liczyliście na jakieś drastyczniejsze zmiany).
Od kilkumiesięcy używam x220 i5 ips. Kupiłem go za 1500zł i uważam za genialny zakup. Wraz ze stacją dokującą daje wszystko co potrzeba do szczęścia. Poprzednio były u36sd i s230u. U36sd ma glare, a s230u należy omijać szerokim łukiem - kosiarka do trawy.
Polecam ze stacją za 1600-1700 twierdzę, że nie ma lepszego sprzętu do ror w tej cenie:
http://allegro.pl/ibm-lenovo-thinkpad-x220-i5-4gb-320gb-12-dok-i4198232195.html
Mam jedno słowo dla Ciebie: SSD
Ja się właśnie zastanawiam na co wymienić wysłużonego, trzyletniego (ponad) już U36SD.
Nie mam problemu z błyszczącą matrycą. Chciałbym żeby był lekki, mały (nie więcej niż 13.3"), z prockiem na haswellu i niezbyt drogi. No i najlepiej Asus.
Wolałbym bez ekranu dotykowego.
Nielutowany RAM (gópie ultrabooki) i wtyczki bez własnościowych standardów (fukken X1 Carbon) jako twarde warunki których niespełnianie dyskwalifikuje.
Halp?
EDIT: rozważam Asus UX32LA oraz LN, dwa podmodele UX32 z haswellowym i5 i i7.
Idealnie spełniają wszystkie moje warunki.
Mnie matowa ips i ibmowska klawiatura z trackpointem poprostu oczadza