Jaki 'sprzęt' do RoR?

Na początku trochę zabolało, ze względu na kilka apek których faktycznie nie ma na linuxa (lub są tak kijowe, że aż odechciewa się ich używać - ale to przynajmniej zmotywowało mnie do nauki czegoś nowego i napisania takowych apek samemu :wink: ) - ogólnie nie jest źle - fotoszopkę udało mi się odpalić przez wine’a i o dziwo jeszcze się ani razu nie wysypała - co do worda - od 4 lat korzystam z pakietu libre office (na mac’u również korzystałem) napisałem w nim swoją inżynierkę, magisterkę i niezliczoną liczbę sprawozdań na uczelnię oraz pism urzędowych - jest git, naprawdę polecam. Z pixelmatora nie korzytałem, a do kodu używam sublimetext3 więc bez problemu.

Kwestia podejścia - w drugiej/pierwszej pracy siedzę na macu mini i szczerze najchętniej pracowałbym na swojej maszynie, z linuchem na pokładzie - ot, tak już mi dobrze na ZENiaczu :wink:

do gimpa idzie się przyzwyczaić no i jest darmowy

jeżeli zajmujesz się b.dużo frontendem (a templaty projektuje grafik) to wierz mi, nie idzie (tym bardziej jeżeli korzysta z najnowszego ps’a - są ogromne przekłamania po otwarciu psd w gimpie) :wink:
podobnie jak do inkscape jako zamiennik illustratora - cytując wieszcza: “no po prostu k* no nie” :slight_smile:

1 Like

Jako zamiennik Photoshopa polecam Pixelmatora (niestety tylko OS X). Kosztuje 30$ i radzi sobie całkiem dobrze z otwieraniem wielowarstwowego pliku Photoshopa. Do podstawowej obróbki grafiki też mi wystarczał.

Co do Gimpa to się zgadzam - próbowałem i nie radził sobie.

Otwieranie plików przez apke opens konkurencyjnego komercyjnego softu nie powinno być powodem do jej dyskredytacji, zwłaszcza przez osobę, która jak Ty używa opens OSa. Sytuacja tu jest pewnie podobna jak działania MS aby utrudnić płynną pracę z dokumentami doc i docx na Open/LibreOffice.

Oglądałem Lenovo, ale okazuje się że te nowe, gęste matryce mają problemy z oddaniem kolorów (musztardowy zamiast żółtego) – podobny problem zresztą dotknął Asusa UX303LN w wersji quad-hd, dlatego wciąż przesuwają jego premierę.

Poza tym to nie, jestem fanbojem Asusa od mojego pierwszego laptopa tej firmy kupionego w 2007 roku, który do dziś (!) działa i pracuje w firmie kolegi.

Witam,

mam pytanie do użytkowników Zenbook’ow. Zakupiłem model UX303LN, który jest podobny do UX32LN i mam z nim taki problem że w dolnej części ekranu widać nierównomierne podświetlenie. Nie wiem czy jest to wada tego egzemplarza czy może generalnie matryc IPS. Czy w waszych laptopach też jest to tak widoczne?

mam podobnie (zenbook UX32LN)

Mam pytanie odnośnie tych Zenboków bo się zastanawiam nad Zenbookiem, Dellem e7440 i Macbookiem? Miałem kilka Macbooków (działałem na nich ok 4 lata) ale bardzo przypadł mi do gustu ten Zenbook, on z Ubuntu bardzo dobrze działa? narzekacie na coś podczas pracy z nim?

ja działam na elementaryOS (który w zasadzie korzysta z którejś wersji core ubuntu) i… nie narzekam - skróty klawiszowe działają wszystkie, działa z zewnętrznymi monitorami bez problemu, wydajność super… jak coś konkretnego masz na myśli to pytaj wprost bo nic nie przychodzi mi do głowy :smile:

Zapewne przesiadając się z macbooka odczujesz krótszy czas pracy na baterii (np. porównując do takiego Air’a)

Tak, działa rewelacyjnie, aż parafrazuję powiedzenie makowców: “używam linuksa bo mój czas jest zbyt cenny na babranie się z problemami osx-a” :wink:

Nie spotkałem się z tym (w UX32LN). Odezwij się do techsupportu.

Aż nie mogłem się powstrzymać twoje stwierdzenie równie dobrze odnosi się do OSX, “używam go bo tam porostu to działa” więc wszystko zależy od punktu widzenia i najważniejsze od przyzwyczajeń

@wafcio, przecież @Tomash napisał, że parafrazuje… please :).

A jak oceniasz trackpad? Daje radę w porównaniu z macami?

daje i to bardzo :smile:
gesty - są
mocny “klik” w trackpad jako kliknięcie myszy - jest
dokładność bardzo dobra
coś więcej potrzeba? :smile:

Mam kolejne pytanie: czy ten laptop: http://www.komputronik.pl/product/295778/Elektronika/Laptopy_Tablety/DELL_Vostro_V3546_1175_.html (Dell Vostro V3546) nadawałby się do deweloperki RoR? Koledze właśnie padł laptop i szuka szybkiego (taniego) zamiennika i zastanawia się nad tym modelem, z tym że z SSD (128GB) i 8GB RAM - ktoś coś?

Hej, proponuje sprawdzic na ile laptop jest kontatybilny z najnowszym Ubuntu. Pracowalem 3 lata na Vostro 3450 (zanim padl bo gniazdko zasilania sie obluzowalo). Generalnie za ta cene pewnie jest to dobry deal, choc podejrzewam ze bez rewelacji.

Za tą cenę to lepiej jakaś biznesowa używka z HP.

Szukalbym uzywanego poleasingowego Lenovo z gwaracja sprzedawcy zamiast silic sie na nowy. Poleasingowych Lenovo jest bardzo duzo i generalnie opinie sa conajmniej dobre. Druga sprawa - szukalbym i5, podzialki 1600x900 i nie przeplacal w Komputroniku :stuck_out_tongue:

Celowalbym w cos takiego http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t430-i5-8gb-240ssd-bt-wwan-kam-fv-i5950788373.html

1 Like