@kregulski Nie wiem kto ci takich głupot nagadał. Pełna nazwa ZUS to “Zakład Ubezpieczeń Społecznych” założenie było takie że nasi dziadkowie pracuja na emerytury swoich dziadków, my pracujemy na naszych dziadków, a nasze wnuki na nas. Wszystko się rypło jak zaczął się ujemny przyrost naturalny, dlatego była reforma emerytalna gdzie mogłeś się zapisać do prywatnych funduszy emerytalnych gdzie miało być dokładnie tak jak piszesz (przy okazji zapisany jesteś? czy olałeś sprawę i dałeś się przenieść do ZUSu?). Tu też się sprawa rypła bo okazało się że to tylko skok na kasę był. Ale fakt jest faktem, co wpływa do ZUSu z naszych skłądek natychmiast wypływa. Na emeryturę mojej Babci, na emeryturę (niedługo) mojej Mamy, na emerytury twoich przodków. Myślisz że te pieniądze się z powietrza biorą?
Z resztą ten system musiał tak powstać. Inaczej pierwsza grupa emerytów w systemie nie mogła by otrzymywać emerytur - przecież nic nie odłożyli - czyli jakim prawem! Każdy sobie rzepkę skrobie! Więc osoby pracujące dawały na emerytury starszym i wszystko się kręciło.
Co do dokładania dokładam jak potrzeba, ale skoro jak mówisz moja Babcia pracowała uczciwie całe życie, a ja płacę uczciwie składki to czemu nie miała by dostawać emerytury?
By the way. Każdy kto unika płacenia ZUSu mam szczerą nadzieję że “oszczędzone” pieniądze inwestuje, bo może się cholernie zdziwić jak mu przyjdzie żyć za 200zł miesięcznie na emeryturze. Nie twierdzę (broń Boże) że za minimalną składkę ZUS emerytura będzie jakaś kosmiczna, ale może na jedzenie będzie, tak jak teraz emeryci dostają. A pieniądze wydane na księgową czy pośrednika w firmie zagranicznej to są stracone 100% ani emeryci nie dostają, ani ty, tylko nabijasz kabzę biurokracji.
Jak ktoś bardzo bardzo nie lubi ZUSu to nich kombinuje, jego sprawa. Niech sobie tylko policzy czy naprawdę cokolwiek oszczędza, to raz. A dwa czy żeby oszczędzić stówę dzisiaj nie straci 300-500 w przyszłości.
Prawda jest taka że niektórzy ludzie są po prostu za sprytni dla swojego własnego dobra, i jak im nie przystawisz pistoletu do głowy to nigdy nie odłożą na swoją emeryturę. Dlatego mamy ZUS który nawet jak wypłaca naprawdę nędzne emerytury (naprawdę nie wiem jak można przeżyć za 800zł miesięcznie), to przynajmniej je wypłaca, w przeciwieństwie do wcześniejszych systemów gdzie często prywatne fundusze emerytalne albo rentierzy bankrutowali i lądowali na ulicy bez środków na nawet najbardziej podstawowe jedzenie. Ale to jest temat na inną dyskusję.
PS. Jest dla mnie przerażające że muszę to pisać i tłumaczyć komuś na forum internetowym, spodziewałby się ktoś że te rzeczy są na WOŚie (no chyba że koledzy w ogóle olali edukację).