Witam. Podczas uruchamiania pliku init_db.rb ( tworzy on baze danych i tworząc plik database.db zapisuje dane do pliku database.db ale niestety wyskakuje mi błąd i w końcu plik się nie tworzy) wyskakuje mi błąd który znajduje się na dole ( odnośniki są do strony z tymi całymi pastami, dopiero się klimatyzuję i chcę ćwiczyć korzystanie z takowych narzędzi bo podobno warto i widziałem że ludzie wstawiają także mam nadzieje że nie ma problemu
Wstukałem do cmd gem install sqlite3 sequel
Mam plik który konfiguruje normalnie strone w tym micro frameworku “Sinatra” oraz:
Kurde nie mam tak dobrego sprzętu aby mógł on uciągnąć dwa systemy Ja chcę najpierw rozwiązać ten problem a później iść do przodu z nauką bo tak dla mnie wygodniej aby nie zostawiać w tyle innych rzeczy Na pewno musi ktoś coś poradzić bo masakra - stoję w miejscu
kiedyś miałem problem z gemami bo przeinstalowaniu systemu, jak wspomniano wyżej jest to czesty problem bo w końcu co sie wiesza - Windows jak to w jednym z kabaretów mówili
w kontekście mojego problemu bo też używam Win7, zmieniłem wersje Ruby, mi pomogło a innej osobie której kiedyś takie rozwiązanie zasugerowałem przy problemie z nokogiri też pomogło, szczegóły tutaj:
Bo to jest problem specyficzny dla twojego środowiska. Ja na czystym rubym pod windowsem, idąc od zera tj. zaczynając od instalacji gemów nie miałem żadnego problemu z uruchomieniem skryptu ergo: problem leży po stronie twojej konfiguracji.
PS. A próbowałeś to wszystko robić w jakimś normalnym katalogu który ma nazwę tylko ze znaków ASCII?
Tak… Może zna ktoś takiego … mastera w ruby i może on by pomógł? Ja nie wiem po prostu co jest nie tak… Jeszcze skasowałem devkita rubyego gemy bundle itp i zainstalowałem gemy sinatre i sqllite3 sequel oraz ruby oraz devkita